ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Λείπει ο Μάης απ' την .. Σαρακοστή;
Πόπη Σουφλή
Οι Αλβανοί συνοριοφύλακες απαγόρευσαν την διέλευση από την Κακκαβιά συνεργάτη του κ. Α. Λυκουρέντζου και όλων των Ελλήνων πολιτών
Του Βελισσάριου Δραγάτση
Μπορεί να άνοιξαν πάλι τα ελληνο-αλβανικά σύνορα ύστερα από τις εκατέρωθεν επιδείξεις ισχύος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκαταστάθηκε και η ισορροπία στις σχέσεις Αθηνών – Τιράνων. Το θράσος και οι ειρωνείες που εκτοξεύθηκαν από τη γειτονική χώρα όχι μόνο δεν απαντήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά μάλλον πλήττουν το κύρος και τη διεθνή εικόνα της Ελλάδος εν όψει και της ευρωπαϊκής προεδρίας της.
Μετά τη χθεσινή στάση των συνοριακών αρχών της χώρας μας, οι Αλβανοί συνοριοφύλακες στην Κακκαβιά έλαβαν αυστηρή εντολή να μην επιτρέψουν την είσοδο Ελλήνων υπηκόων στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με
πληροφορίες, ένας από τους πρώτους που δεν κατάφεραν να περάσουν από το συνοριακό φυλάκιο ήταν ο συνεργάτης του πρώην υπουργού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Σιωμόπουλος.
Την πληροφορία που μετέδωσε πρώτο το "Epirus Live" επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι η ηγεσία των Τιράνων επιχειρεί για λόγους εσωτερικής σταθερότητας να καλλιεργήσει συνθήκες έντασης. Ύστερα από τις δέουσες συνεννοήσεις σε ανώτατο επίπεδο τα σύνορα άνοιξαν κατά τις 16.30' το απόγευμα αλλά το «κακό προηγούμενο» εξακολουθεί να υπάρχει.
Εκπρόσωποι ακραίων εθνικιστικών τάσεων της Αλβανίας έχουν πάρει λαβές από τη στάση του απερχομένου πρωθυπουργού κ. Σαλί Μπερίσα και έχουν αρχίσει να εκτοξεύουν ανθελληνικές κορώνες.
Το θέμα έχει σοβαρές διαστάσεις αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τις επισημάνσεις που κάνουν παράγοντες της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν επισημάνει πως γίνονται θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς από ακραία και παρακρατικά στοιχεία. Ειδικά με τη συντονισμένη επιχείρηση που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό για να κτυπηθούν τα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών στο χωριό Λαζαράτι, στο οποίο λέγεται πως ενέχονται και κρατικοί αξιωματούχοι, έχουν κλιμακωθεί οι προκλήσεις προς τις μειονοτικές κοινότητες και ειδικά προς τους Ορθοδόξους (Αλβανούς και Έλληνες) με αποκορύφωση τα ντροπιαστικά γεγονότα στην Πρεμετή.
Απάθεια από το ΥΠΕΞ
Ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει σ' αυτήν την κατάσταση είναι η απάθεια των Αθηνών και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, όπως λένε οι μειονοτικοί. Η κυβέρνηση είναι απούσα από παντού, δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. «Η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς, οι οποίοι προτιμούν να μεταναστεύσουν προς την Ιταλία ή τη Γερμανία εγκαταλείποντας πατρογονικές εστίες στη Βόρειο Ήπειρο κι αφού θα έχουν πωλήσει τα υπάρχοντά τους σε Αλβανούς που φροντίζουν να αγοράσουν περιουσίες Ελλήνων όσο – όσο», επισημαίνει στο "Newsbomb.gr" παράγοντας της μειονότητας που έχει εγκατασταθεί στα Τίρανα.
Επανειλημμένα έχουν γίνει αναφορές σε στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών ότι το αλβανικό κράτος προκαλεί προσκόμματα σε Βορειοηπειρώτες που θέλουν να επενδύσουν και να ασχοληθούν με την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων ή εταιρειών διαμεταφοράς στις νότιες επαρχίες της χώρας. Οι αντιδράσεις της Αθήνας είναι μηδαμινές έως και ανύπαρκτες.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τα επεισόδια στην Πρεμετή, οπότε και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έμοιαζε ότι βρισκόταν σε... αφασία. Μπορεί ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να ανέμενε το έκτακτο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ή να θεωρεί ήσσον ζήτημα όσα συμβαίνουν στην Αλβανία αλλά η διπλωματία δεν θέλει σιωπή και ανυπαρξία από τις εξελίξεις.
Κριτική στον αντιπρόεδρο - υπουργό
Όχι μόνο ο κ. Μπερίσα αλλά και το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών επιδόθηκαν σε προκλήσεις με ειρωνείες και ψέμματα που έμειναν αναπάντητα από τον κ. Βενιζέλο και τους συνεργάτες του. Μέσα στο υπουργείο λέγεται ότι τα προσχήματα τήρησαν οι ευρωβουλευτές κ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και Μαριλένα Κοππά με τις ερωτήσεις που κατέθεσαν, καθώς και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τη δήλωση που έκανε.
Διπλωματικοί αναλυτές σχολιάζουν μάλιστα ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο σημερινός πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει παρουσιάσει την παραμικρή δραστηριότητα. Στη συγκεκριμένη συγκυρία υπάρχουν σε εξέλιξη ζητήματα αιχμής με ελληνικές διαστάσεις και προεκτάσεις όσον αφορά: α) στους Ορθοδόξους στη Συρία, β) την προστασία της μειονότητας των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, γ) ζητήματα διπλωματικής υφής με τις (πολιτικές) εμπλοκές του ρωσικού παράγοντα σε θέματα του Αγίου Όρους, δ) την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Ο κ. Βενιζέλος δίνει την εντύπωση πως είναι απών ή δεν δίνει σημασία σε όλα αυτά αλλά αρκείται στις κινήσεις εσωτερικών πολιτικών εντυπώσεων για να τονωθούν οι ασθενικές δημοσκοπικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ με ζητήματα όπως αυτό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μόνο που η έξωθεν καλή μαρτυρία της Ελλάδος και ο επαρκής χειρισμός των Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας δεν είναι ακαδημαϊκή λογοδιάρροια σε κάποιο αμφιθέατρο. Προϋποθέτει γνώση, ενημέρωση και κυρίωςδουλειά.
Σάλο βέβαια έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στην Πρεμετή που κάνει λόγο για τον «Ελληνισμό της Διασποράς» στην Αλβανία κι όχι για την αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο, γεγονός που καταδεικνύει πώς αντιλαμβάνονται θέματα εθνικής υφής κόμματα και πρόσωπα τα οποία θέλουν να παίξουν ρόλο και να καθορίσουν την τύχη της πατρίδας.
Το ρεπορταζ από το newsbomb
Πηγή