Ενώ οι συνεργάτες του καυτηριάζουν τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει να έχει αποδεχθεί ως αναπότρεπτη την επικείμενη επίθεση
Η Ρωσία κατέστησε σαφή την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί επί καθημερινής βάσης για τον κίνδυνο κλιμακούμενης ανάφλεξης.
Ενας εκ των αναπληρωτών πρωθυπουργών δήλωσε ότι η Δύση αντιμετωπίζει τον ισλαμικό κόσμο σαν «μαϊμού με χειροβομβίδες». Κάποιοι Ρώσοι σχολιαστές έφτασαν στο σημείο να εγείρουν το φάντασμα ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η μόνη φωνή που έμεινε σιωπηλή ήτανεκείνη που έχει το μεγαλύτερο βάρος. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε επιμελώς οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο ύστερα από τα ρεπορτάζ περί επίθεσης με χημικά αέρια εναντίον αμάχων στα περίχωρα της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου.
Η μόνη φωνή που έμεινε σιωπηλή ήτανεκείνη που έχει το μεγαλύτερο βάρος. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε επιμελώς οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο ύστερα από τα ρεπορτάζ περί επίθεσης με χημικά αέρια εναντίον αμάχων στα περίχωρα της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου.
Αντίθετα, συνέχισε τη ζωή του, όπως οι απλοί συμπολίτες του, ωσάν να μην είχε φτάσει ο συριακός εμφύλιος πόλεμος σε μια νέα, δυσοίωνη φάση.
Τις ημέρες που ακολούθησαν ο κ. Πούτιν παραβρέθηκε στην τελετή για την ανακαίνιση ενός ιστορικού συντριβανιού, επισκέφθηκε μια φιλορωσική, αποσχισθείσα επαρχία της γειτονικής Γεωργίας και επιθεώρησε ένα ορυχείο και ένα φράγμα στη Σιβηρία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη του κ. Πούτιν στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Ωστόσο, η συγκρατημένη αντίδρασή του αντανακλά την εκτίμηση ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα προκειμένου να εμποδίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επέμβουν, έστω και χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ισως αντανακλά και την αίσθηση ότι ο ίδιος έχει λίγα πράγματα να χάσει στο εσωτερικό της χώρας του από μια τέτοια εξέλιξη.
Ο κ. Λαβρόφ διασαφήνισε ότι η αντίδραση της Ρωσίας σε μια μονομερή επέμβαση της Δύσης θα περιοριστεί σε έναν πόλεμο λέξεων. «Φυσικά, δεν σχεδιάζουμε να πάμε για πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε», τόνισε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Η προσεκτική αυτή τοποθέτηση της Μόσχας μπορεί τελικά να αποβεί προς όφελος του κ. Πούτιν. Η κρίση προσέφερε καύσιμα στα αντιαμερικανικά αισθήματα, τα οποία καλλιεργεί ο Ρώσος ηγέτης. Φυσικά, στη Συρία διακυβεύονται πολύ περισσότερα πράγματα από τη νίκη στον πόλεμο της προπαγάνδας.
Παρότι οι επικριτές της Ρωσίας καυτηριάζουν την υποστήριξή της στις βάναυσες μεθόδους του Ασαντ, η στάση του κ. Πούτιν υπαγορεύεται από τις ανησυχίες του για την ξένη επέμβαση και για την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού.
«Θα μπορούσαμε, αναμφίβολα, να ζήσουμε και χωρίς τον Ασαντ, ακόμη και χωρίς τη Συρία», δηλώνει ο Γκεόργκι Μίρσκι, αναλυτής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων. «Δεν είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου για τη Ρωσία.
Το πολύ μεγαλύτερο ζήτημα -ένα ζήτημα παγκοσμίων διαστάσεων- είναι ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να υποκύψουμε στις αμερικανικές πιέσεις».
kostasxan.blogspot.gr
kostasxan.blogspot.gr
Πηγή