Το non paper εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στις 30 Ιουλίου. Αφορούσε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα «διαλειτουργικότητας» της ΓΓΠΣ με τις τράπεζες
προκειμένου οι κατασχέσεις καταθέσεων να γίνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από τυποποιημένες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Μέσα σε αυτό το έντυπο οδηγιών και προδιαγραφών αναφερόταν ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα αναζητηθούν και τρόποι προκειμένου να γίνονται κατασχέσεις και του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων που έχουν μισθωθεί από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.
Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το θέμα της κατάσχεσης τραπεζικών θυρίδων η κατάσταση έχει ως εξής:
- πράγματι το υπουργείο Οικονομικών έχει εξετάσει το θέμα καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός φορολογούμενων έχει τοποθετήσει μετρητά σε τραπεζικές θυρίδες προκειμένου να τα προστατέψουν από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που διενεργεί το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο ελέγχων πόθεν έσχες αλλά και από κατασχέσεις υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών προς το δημόσιο.
- δόθηκε εντολή στη ΓΓΠΣ στο πλαίσιο της συνεργασίας της τελευταίας με τις τράπεζες για την επιτάχυνση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών να θέσει και το θέμα των τραπεζικών θυρίδων. «Εντελώς διερευνητικά», λέει ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
- το θέμα της κατάσχεσης του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων «είναι πολύ πρώιμο και πολύ αβέβαιο για το αν τελικά θα επιβληθεί καθώς αντιμετωπίζει σειρά νομικών προκλήσεων», λέει το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Και προσθέτει: «θα πρέπει να γίνουν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να είναι νόμιμη και νομικά στέρεη η κατάσχεση του περιεχομένου των θυρίδων».
Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνει ότι τελικά θα γίνονται οι κατασχέσεις του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων. Ακόμη και στην περίπτωση που τελικά περάσει η νομοθεσία για τις κατασχέσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η προσβολή της στη δικαιοσύνη. Η τραπεζική θυρίδα δεν αποτελεί τραπεζική κατάθεση αλλά ενοικίαση ασφαλούς χώρου για τη φύλαξη πολύτιμων για τον πελάτη της τράπεζας αντικειμένων.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2009, δηλαδή από το ξέσπασμα της κρίσης οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών μεταφέρθηκε εκτός συνόρων, ενώ ένα άλλο τμήμα δαπανήθηκε από τους φορολογούμενους για την πληρωμή φόρων αλλά και την αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω της κρίσης. Μάλιστα υπολογίζεται ότι ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. ευρώ είναι κρυμμένο σε φυσική μορφή (χαρτονομίσματα) σε κρυψώνες αλλά και τραπεζικές θυρίδες. Αυτά τα ποσά έχουν τραβήξει και το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή:www.capital.gr
Πηγή