Τον Καθηγητή Γιάννη Ζουγανέλη, η Ελλάδα, τον έμαθε μεσα από τις επιστημονικές και γεωστρατηγικές του θέσεις για το θέμα της ΑΟΖ, ΕΟΖ στο προσωπικό του blog (εδώ).
Ενός Καθηγητή, που δεν είναι υπάλληλος των συμμοριών που βούλιαξαν την πατρίδα μας.
Η ανάρτηση ενός σκανδάλου που αφορά στο θέμα του ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, από μια επιστημονική προσωπικότητα παγκοσμιου κύρους, δίνει διαφορετική διάσταση.
Αυτή τη διάσταση ήθελα να επισημάνω, και ελπίζω ότι ο κ. Καθηγητής, δεν θα ενοχληθεί από την επιλογή διαφορετικού τίτλου στην ανάρτησή του.
Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, στην ακύρωση ενός σκανδαλώδους έργου και στην αποκάλυψη του σκανδάλου, είναι ανεκτίμητη.
Πόπη Σουφλή
ΧΥΤΑ Γραμματικού. Γιατί δεν έχει ευρεθεί λύση ακόμη;
Η υπόθεση της επιλογής και κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό ξεκίνησε το 2003. Έχουμε φτάσει το 2014 και ακόμη ο ΧΥΤΑ δεν έχει λειτουργήσει.Πρόφαση φαίνεται ότι είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων που βασίζονται σε αρνητικές αξιολογήσεις των δύο αρχικών μελετών, δηλαδή της Μελέτης Περιβαλοντολογικών Εππτώσεων (ΜΠΕ) και της Γεωυδρολογικής Μελέτης που έγιναν το 2003, απο καθηγητές Ελληνικών ΑΕΙ.
Μετά απο δέκα χρόνια που πέρασαν απο το 2003, το μυαλό του κάθε Έλληνα πολίτη μπορεί να πάει όμως και στην εκδοχή ότικάποιοι έφαγαν όσα λεφτά πήραναπο την ΕΕ και βάζουν το κόσμο να φωνάζειγια να μη γίνει το έργο με τη δικαιολογία ότι η αρχική ΜΠΕ και η αρχική υδρογεωλογική μελέτη για τα ρεύματα της περιοχής ήταν νομικά και τεχνητά διάτρητες με συνέπεια να γνωρίζουν ότιτο έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό δεν θα γινόταν ποτέ.
Το τέλειο έγκλημα!
Το περίεργο είναι, ότι
παρότι βρήκα σχετικά εύκολα στο διαδίκτυο την ΜΠΕ, δεν έχω κατορθώσει να βρώ την αρχική γεωυδρολογική μελέτη του 2003.
Μήπως την έχουν μόνο σε χαρτί στο ΥΠΕΚΑ και όχι σε pdf, γιατί φοβούνται να μη κατηγορηθούν για κάτι αν τη διαβάσει κανείς; H μελέτη αυτή έχει τόσα πολλά λάθος συμπεράσματα ή βασίζεται σε λάθος στοιχεία; Προστατεύουν κάποιον ή κάποιους απο το ΥΠΕΚΑ;
Είναι δυνατόν μετά δέκα χρόνια αυτή η γεωυδρολογική μελέτη να μην έχει καταχωρηθεί σε ηλεκτρονική μορφή απο κανένα και να αλλάζει χέρια μόνο μεταξύ γνωστών και εμπίστων; Μήπως αφορά την ασφάλεια της χώρας και είναι τόσο διαβαθμισμένη;
Aρρωστες καταστάσεις ή δουλίτσες…
Πέραν αυτού, είναι εμφανής η κλίση του εδάφους στην περιοχή, όπως και η έλλειψη γεωτρήσεων μέσα και περιμετρικά στο χώρο που να επιτρέπει τη παρακολούθηση της μόλυνσης και επιμόλυνσης πρίν και μετά την ολοκλήρωση του έργου των υπογείων υδάτων.
Απούσα είναι η πολιτεία και στη παρακολούθηση των υδρογονανθράκων, διοξινών, βαρέων μετάλλων και άλλων επικινδύνων εκπομπών στον αέρα και στις περιοχές των ΧΥΤΑ όλης της Ελλάδας.
Mελετώντας την ΜΠΕ, διεπίστωσα ότι υπάρχει μια οδηγία της ΕΕ προς την Ελλάδα που λέει, ότι τα προιόντα του ΧΥΤΑ πρέπει να χρησιμοποιούν μια άλλη τεχνολογία στη παραγωγή ενέργειας (βλέπετε σχετικά εδώ) με σκοπό να μη επιβαρύνεται το περιβάλλον απο την ευθεία καύση τους, που θα είχε σαν αποτέλεσμα την τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος με παράγωγα της καύσης υδρογονανθράκων, διοξίνες, βαρέα μέταλλα κλπ
Η κατασκευή μιας ειδικής μονάδας μετατροπής των στερεών αποβλήτων του ΧΥΤΑ σε άλλης μορφής καύσιμα μικρότερης περιβαντολλογικής επιβάρυνσης για τη παραγωγή ενέργειας δεν αναφέρεται στην ΜΠΕ. Αυτό επιβαρύνει τη απόφαση κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αλλά και τους ΧΥΤΑ στη Φυλής, στα Άνω Λιόσια και αλλού. Στο εξωτερικό απο αυτά τα εργοστάσια προέρχεται ένα 10% της ενέργειας απο εναλλακτικής μορφής καύσιμα!
Μήπως οι εισαγωγείς και οι μεταφορείς καυσίμων έχουν πρόβλημα;
Το χειρότερο που έμαθα πρόσφατα και είναι υπο διερεύνηση, είναι ότι σε τσιμεντοβιομηχανίες καίγονται παράγωγα των ΧΥΤΑ. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο όλο το επιτελείο στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ πρέπει να παραιτηθεί και να παρέμβει Εισαγγελέας να κάνει έλεγχο στο ΥΠΕΚΑ και στη συγκεκριμένη βιομηχανία για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, χρησιμοποιώνταςόμως ξένους εμπειρογνώμονες (εννοείται).
Αυτά προς το παρόν.
ΥΓ. Το άρθρο θα ανανεωθεί όταν προκύψουν νέα στοιχεία.
Πηγή