Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έκρυψε την φιλο-Ανάν στάση του, οπότε ας τον κρίνουν αυτοί που τον ψηφίζουν, αλλά το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι μέσα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν διασπαστεί ως προς το αντους αρέσει η νέα-παλιά "λύση"ή όχι, και ενώ ο Α.Τσίπρας την υποστηρίζει, ο Π.Λαφαζάνης, οι πασοκογενείς, και ο Α.Μητρόπουλος την πολεμούν και μάλλιστα έντονα (και πολύ σωστά πράττουν κατά την γνώμη μας). Αν υπολογίσει κανείς ότι οι πασοκογενείς αποτελούν την νέα πλειοψηφούσα εκλογική πελατεία στον ΣΥΡΙΖΑ τότε ο Α.Τσίπρας έχει πρόβλημα.
Το Κυπριακό «διχοτομεί» τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες και μετά την έναρξη της νέας προσπάθειας για επίλυσή του, στη βάση της κοινής διακήρυξης Αναστασιάδη – Ερόγλου.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδηλώνονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα έντονες διαφωνίες για τη θέση που πρέπει να πάρει οπ ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο αυτό, με αποκορύφωμα τησφοδρή σύγκρουση, που υπήρξε κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας το βράδυ της Παρασκευής, μόλις χθες δηλαδή.
Η κατ’ αρχήν τοποθέτηση της ηγεσίας, όπως την εξέφρασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του είναι θετική ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών και αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το προτεινόμενο σχέδιο.
Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι όμως η σοσιαλιστική τάση των πασοκογενών, αλλά και αριστερή πλατφόρμα, ενώ και η ΚΟΑ του Ρούντι Ρινάλντι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με έντονη επιφύλαξη.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος ζήτησε πρώτος και σε υψηλούς τόνους, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η νέα πρωτοβουλία να καταδικάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προωθούμενη λύση, για την οποία είπε ότι είναι χειρότερη κι από εκείνη, που πρότεινε το σχέδιο Ανάν. Κατά τον κ. Μητρόπουλο, που έκανε σχετική εκτενή εισήγηση, η νέα προσπάθεια οδηγεί στον απόλυτο όλεθρο και τη διάλυση του σημερινού κυπριακού κράτους. Κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να καταδικάσει έντονα το προωθούμενο σχέδιο, γιατί διαφορετικά η σημερινή στάση του θα δεσμεύει μία αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας επιπλέον ότι η λύση που συζητείται θα έχει δραματικές γεωστρατηγικές συνέπειες για τη χώρα μας και θα εμποδίσει την αντιμνημονιακή της πορεία.
Τις αντιρρήσεις της σοσιαλιστικής τάσης ενστερνίζεται σε μεγάλο βαθμό και η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία επίσης ζήτησε καταδίκη και απόρριψη του προωθούμενου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, σε πιο ήπιους πάντως τόνους. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να συντονιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΑΚΕΛ. Η αριστερή πλατφόρμα επισημαίνει ότι η λύση επιβάλλεται σε ένα περιβάλλον διαπραγματευτικής αδυναμίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, της Αθήνας και της Λευκωσίας και ουσιαστικά προωθείται και εξυπηρετεί τα συμφέροντα στην περιοχή του άξονα Αμερικανών – Άγγλων – Γερμανών.
Η σύμπλευση της αριστερής πτέρυγας με κομμάτια της εσωκομματικής πλειοψηφίας, όπως είναι οι πασοκογενείς, αλλά και ο κ. Ρινάλντι, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ηγεσία του κόμματος, που φέρνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μεν πιο μετριοπαθής στη στήριξη της νέας προσπάθειας στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας σε σχέση με τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, αλλά και πάλι ήταν στην γραμμή να αντιμετωπίσει το κόμμα με θετικό τρόπο την πρωτοβουλία. Και κυρίως να περιμένει ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να φανεί πώς αντιμετωπίζουν τα κυπριακά πολιτικά κόμματα και ο κυπριακός λαός την υπόθεση. Οι διαφωνούντες πιστεύουν όμως ότι εάν δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις ίσως δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Μπροστά στο αδιέξοδο αποφασίστηκε έτσι κι αλλιώς να μην εκδοθεί ακόμη καμία ανακοίνωση με την επίσημη θέση του κόμματος επί της ουσίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Η εισήγηση του Α. Μητρόπουλου
Ως εκφραστής μίας «σκληρής» πατριωτικής προσέγγισης ο Αλέξης Μητρόπουλος και έχοντας συγκρουστεί ολοκληρωτικά το 2004 με το σχέδιο Ανάν, παρουσίασε αναλυτική εισήγηση για τη στάση που οφείλει να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα στα άλλα τονίζει:
«Όσοι αρνούμαστε τη νέα πρωτοβουλία για την «επίλυση» του Κυπριακού, όπως εξαρχής απορρίψαμε και το Σχέδιο Αννάν το 2004, την χαρακτηρίζουμε ως επιχείρηση επιβολής της νεο-ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων σε ένα αρύθμιστο ακόμη πεδίο, όπου σοβαροί γεωοικονομικοί λόγοι «επιβάλλουν» την επείγουσα ανακατανομή των διαφαινόμενων ωφελημάτων μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων.
Η επιχειρούμενη διευθέτηση του Κυπριακού είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διευθέτησης του νέου status στη ΝΑ Μεσόγειο από τις δεσπόζουσες ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ.
Η Κύπρος και η Ελλάδα, ευρισκόμενες σε καθεστώς ετερονομίας και πλήρους αδυναμίας να προβάλλουν αυτονόητες μέχρι χθες και θεμελιώδεις αξιώσεις που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο, οδηγούνται σήμερα ανήμπορες, υπερχρεωμένες και αλυσοδεμένες στο Διευθετήριο των δανειστών και της διεθνούς τάξης πραγμάτων, ενσωματωμένες πλήρως (ως δευτερεύουσες και συμπληρωματικές οικονομίες και κοινωνίες) στο νεο-αποικιοκρατικό σύστημα».
Ο κ. Μητρόπουλος χαρακτηρίζει το νέο σχέδιο «τορπίλη» στη μεταμνημονιακή σχεδίαση της αριστερής κυβέρνησης και ζητεί απόρριψή εξ αρχής και συνολικά. Αναφέρει στην εισήγησή του σχετικά:
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Αριστερά εν γένει πρέπει να σταθούν απέναντί τους και να μην συναινέσουν ούτε επί της διαδικασίας ούτε επί της αρχής, πολύ περισσότερο μάλιστα επί του ειδικού σχεδίου.
Η ήττα άλλωστε των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο και η αδυναμία της κυβερνώσας Αριστεράς στην Κύπρο να αποτρέψει τη μνημονιακή επικυριαρχία (κυρίως δε τα πρόσωπα που το προωθούν), εγγυώνται τη χειρότερη δυνατή έκβαση του Εθνικού Ζητήματος. Όλοι οι λόγοι (υποκειμενικοί, αντικειμενικοί, οικονομικοί, γεωστρατηγικοί, ιστορικοί) συνηγορούν στην απόρριψη του νέου σχεδίου.
Η αποδοχή της πρωτοβουλίας είναι «τορπίλη». Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη δική μας Αριστερά και την μεταμνημονιακή σχεδίαση της ελληνικής κοινωνίας που δεν μπορεί παρά να γίνει με όρους αυξανόμενης κοινωνικής, οικονομική και θεσμικής αυτονομίας.
Απόρριψη καταρχήν, επιφύλαξη για την πορεία και το αποτέλεσμα, αμφισβήτηση των προθέσεων των κινούντων τη διαδικασία καθώς και των εμπλεκομένων προσώπων, πρέπει να είναι η δική μας θέση. Δεν μπορούμε να πράξουμε τίποτε άλλο σ’αυτή τη συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται και το ελληνικό ζήτημα. Άλλωστε η ανακίνηση του Κυπριακού προ των εκλογών, σε συνδυασμό και με το νέο δάνειο με επιπρόσθετο Μνημόνιο μέτρων, στοχεύει πρωτίστως στην αχρήστευση της δικής μας κυβερνητικής παρέμβασης.
Πηγή