Quantcast
Channel: ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34419

Ευρωεισαγγελέας για το πάρτι με έργα δισ. που δεν έγιναν

$
0
0

Δημιουργείται Εθνικός Συντονιστής κατά της Απάτης για να βρει ποιοι πλούτισαν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα εκατοντάδων δισ. ευρώ
 
 
Και τα έργα να τα ελέγξετε και λογαριασμούς να ανοίξετε.. κι εδώ είμαστε, για να βοηθήσουμε... Υλικό, υπάρχει σε πλεόνασμα...
Η ΑνατολικήΑττική, έχει πολλούς σκελετούς στις ντουλάπες της...
Δήμος και ... μπόχα...
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ!
Κι από ΜΕΓΑΛΟΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ... άλλο τίποτα...
 
Πόπη Σουφλή
 
Θα ελεγχθούν -λένε- ένα προς ένα όλα τα μεγάλα έργα του παρελθόντος και θα ανοίξουν λογαριασμοί... Έχουμε συντονιστή της κυβέρνησης, έχουμε συντονιστή κατά της διαφθοράς, θα αποκτήσουμε σύντομα και συντονιστή κατά της... απάτης! 
 
Στόχος να βρεθούν οι απατεώνες με το λευκό κολάρο που εξαφάνισαν ένα τεράστιο ποσό δισεκατομμυρίων, από ένα συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο ύψους 120 δισ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε στα λεγόμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα και κυρίως στα ΕΣΠΑ.

Αυτά ως προς το παρελθόν, καθώς ο
συντονιστής κατά της απάτης θα είναι -λένε- ο φύλακας των δισεκατομμυρίων ευρώ που μέσω ΕΣΠΑ θα δοθούν στην Ελλάδα για το διάστημα από το 2014 ώς το 2020.
 
Τη δημιουργία της θέσης απαίτησε ο κ. Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, υπήρξαν και υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις για τη δημιουργία της υπηρεσίας και μάλιστα με ραχοκοκαλιά το ΣΔΟΕ, προφανώς γιατί φοβούνται κάποιοι ότι δεν θα έχουν τον έλεγχο στις έρευνες για το ποιοι πήραν μερίδια από το φαγοπότι των 120 δισ. των περασμένων ετών στα «συγχρηματοδοτούμενα» έργα.
Μια ματιά μόνο στα θηριώδη ονόματα που πήραν μέρος στην υλοποίηση προγραμμάτων και έργων από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα δείχνει και το ποιους αφορούν οι έρευνες.
Τη δημιουργία της θέσης του εισαγγελέα απαίτησε ο Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της OLAF

 «Φέρτε πίσω τα λεφτά»


Τη δημιουργία της θέσης του εισαγγελέα απαίτησε ο Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της OLAFΦυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι μετείχαν σε τέτοια έργα μετείχαν και σε διασπάθιση των χρημάτων, αλλά ο Τζιοβάνι Κέσλερ κατέστησε σαφές ότι η δική του ευρωπαϊκή υπηρεσία θα παρακολουθεί τις έρευνες, που θα κάνει έργο με το έργο η υπηρεσία του Εθνικού Συντονιστή κατά της Απάτης και ζήτησε να λαμβάνει γνώση όλων των σταδίων της έρευνας.
Σε σύσκεψη και σε κατ'ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη, ο Τζ. Κέσλερ είπε ότι «κεντρικός άξονας της προσπάθειας θα είναι το "φέρτε πίσω τα λεφτά "» και, όπως είπε, υπολογίζει ότι είναι δισεκατομμύρια τα χρήματα που εξαφανίστηκαν και δεν πήγαν στα έργα για τα οποία προορίζονταν.


«Οταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια πού πήγε και το τελευταίο ευρώ από τα 120 δισ. και ήδη έχουμε στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς που γέμισαν από έργα τα οποία ουδέποτε εκτελέστηκαν», είπε σε κλειστή σύσκεψη ο κ. Κέσλερ και άφησε εμβρόντητους τους κυβερνητικούς συνομιλητές του όταν έδειξε φωτογραφίες από «κεντρικά έργα» στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στη Θεσσαλία. Οι φωτογραφίες έδειχναν θεμέλια σε μεγάλες γέφυρες, δρόμους μισοχαραγμένους, αλλά σε πλήρη εγκατάλειψη.
Για τα έργα αυτά πληρώθηκαν όμως τεράστια ποσά...


Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιον θα ορίσει Εθνικό Συντονιστή κατά της Απάτης και φαίνεται ότι κυβερνητικά στελέχη που έχουν ισχυρό λόγο εισηγούνται να οριστεί και για τη θέση αυτή ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο οποίος τώρα είναι και Συντονιστής κατά της Διαφθοράς.


Ο κ. Κέσλερ είχε πολύωρη τετ-α-τετ συνάντηση, με ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με τον γενικό διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο, καθώς η υπηρεσία έχει προχωρήσει μυστικά σε εκτατεμένες έρευνες για τις υποθέσεις αυτές και επίσης θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στη νέα υπηρεσία, όπως είπαν στις επίσημες τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη που είχαν συνεργασία με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.


Κεντρικό επιχείρημα του κ. Κέσλερ για το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» ήταν ότι «τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. ταυτίζονται με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και υπάρχει κοινή ευθύνη μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών στο ζήτημα αυτό. Συνεπώς, χρειάζεται κοινή προσπάθεια, στην οποία πρέπει να συμμετάσχει και όλη η κοινωνία και όλες οι πλευρές του πολιτικού συστήματος».


Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν υπουργοί μαζί με τον κ. Κέσλερ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι «να υπάρξουν επιστροφές χρημάτων από όσους εξαπάτησαν το Δημόσιο».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του ΣΔΟΕ στον Εθνικό Συντονιστή κατά της Απάτης λέγοντας ότι «το ΣΔΟΕ θα δώσει παραπέρα ώθηση σε αυτή τη δραστηριότητα και η μετάβαση στην "ηλεκτρονική εποχή"παρέχει στην κυβέρνηση σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς».


Νέα εποχή ελέγχων

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, είπε ότι στα επόμενα 6 χρόνια οι επιχορηγήσεις στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά ταμεία θα είναι 36 δισ. και «ο κ. Κέσλερ ήρθε στην Αθήνα για να βεβαιωθεί ότι τα χρήματα αυτά θα φτάσουν στον προορισμό τους και γι'αυτό θα γίνονται διπλοί έλεγχοι και από τις ελληνικές και από τις ευρωπαϊκές αρχές».


Ο κ. Καρβούνης ζήτησε σε αυτή την κοινή προσπάθεια τη συμμετοχή και του Ελληνα πολίτη, λέγοντας ότι «πρέπει τόσο με τη συνείδησή του όσο και με τις πράξεις του να πιέζει για να παταχθεί η απάτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», καθώς «παρ'ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της απάτης, χρειάζονται και νέοι μηχανισμοί που να προσαρμόζονται στα νέα τεχνικά και ηλεκτρονικά μέσα, προληπτικά, αλλά και στη συνεχή διαχείριση του χρήματος ώς τον τελικό αποδέκτη».


Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή ελέγχων για το πού πήγαν τα χρήματα και πώς θα γίνει η διαχείριση των νέων πακέτων και είπε ότι «επειδή δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ του υπουργείου μας έχει ήδη διαμορφώσει την Εθνική Στρατηγική κατά της Απάτης στα Διαρθρωτικά Ταμεία και στο Ταμείο Συνοχής, σύμφωνα επίσης τόσο με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις όσο και με τους σχετικούς Κανονισμούς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020...».



Πηγή

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34419

Trending Articles