ΣΧΟΛΙΟ : Με προφαση και αποδιοπομπαιο τραγο την τρόικα, οι σαμαροφασιστες καταδικαζουν σε εγκατάληψη τα νησιά μας και μεθοδευουν την πώληση τους σε αλλοδαπους έναντι πινακίου φακής.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν επίσης να
μειωθεί η οργανική σύνθεση στα πλοία της ακτοπλοΐας, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια οι πλοιοκτήτες, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους και γενικά των περιορισμών που υπάρχουν και δεν αφήνουν ευέλικτες μορφές εργασίας. Απαιτήσεις που, αν εφαρμοστούν, θα ανάψουν για τα καλά το φιτίλι για εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια της χώρας, προκαλώντας αναταραχή σε μια εποχή όπου όλοι προετοιμάζονται να υποδεχθούν μια ακόμα καλύτερη από την περσινή τουριστική περίοδο, η οποία θα βοηθήσει και την ακτοπλοΐα.
Η ηγεσία του υπουργείου, έχοντας γνώση του θέματος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών το είχαν θέσει και την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν στην Ακτή Βασιλειάδη, αντέδρασε υπεραμυνόμενη λέγοντας ότι ήδη έχουν μειωθεί τα χρήματα των επιδοτήσεων και ότι τα νησιά έχουν εθνική σημασία για τη χώρα.
«Δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ»
«Με τα μισά λεφτά κάνουμε τα ίδια δρομολόγια. Δεν μπορούμε να κόψουμε ούτε ένα ευρώ. Τα νησιά της άγονης γραμμής έχουν για εμάς εθνική σημασία και δεν διανοούμεθα να τα αφήσουμε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση» απάντησε ο υπουργός, ο οποίος στην προηγούμενη συνάντηση με τους τροϊκανούς είχε ακούσει ακραίες απόψεις, μέχρι ότι πρέπει να εκκενωθούν τα αραιοκατοικημένα νησιά!
Ο υπουργός αντέτεινε ότι για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, παρατηρείται ανεργία που συνεχώς αυξάνεται στον χώρο των ναυτικών.
«Αυτή την ώρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Οι οργανικές συνθέσεις δεν μπορεί να μειωθούν σε περίοδο ανεργίας. Αντίθετα, θα ήθελα να σας ζητήσω να μεριμνήσετε για να μειωθεί ο ΦΠΑ στους ναύλους της ακτοπλοΐας» απάντησε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.
Σημειώνεται, πάντως, ότι το θέμα των οργανικών συνθέσεων στην ακτοπλοΐα τίθεται συνεχώς από την πλοιοκτησία, καθώς στα πλοία της ακτοπλοΐας άλλων ευρωπαϊκών χωρών το ξενοδοχειακό πλήρωμα δεν λογίζεται ούτε ασφαλίζεται ως ναυτικό. Στην Αδριατική, μάλιστα, τα ελληνικά πλοία (ΑΝΕΚ, ΑΤΤΙΚΑ) έχουν υψώσει ξένη σημαία για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους.
Πηγή