Ρωσογαλλικός πόλεμος έχει ξεσπάσει για την προμήθεια των γαλλικών ελικοπτεροφόρων (LPD) Mistral, καθώς η Ρωσία δεν φαίνεται καθόλουθ ικανοποιημένη από την δήλωση του Γάλλου υπουργού ΆμυναςΖαν-Ιβ Λε Ντριάν, ότι «η παράδοση του πρώτου σκάφους είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριον τότε οπότε τότε θα εξεταστεί και το ζήτημα».
Ενώ είναι σαφές από γαλλικής πλευράς ότι "πετάει την μπάλα στην εξέδρα"μέχρι τον Οκτώβριο ελπίζοντας ότι θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και θα καταστεί δυνατή η συνέχιση της πώλησης εν τούτοις από ρωσικής πλευράς αυτό δεν γίνεται αποδεκτό, ίσως γιατί ξέρουν ότι ...δεν θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα μέχρι τον Οκτώβριο αφού πέραν της ουκρανικής κρίσης, άλλες δύο μείζονες κρίσεις απειλούν να βάλουν φωτιά στην περιοχή: Η Μολδαβία που ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και η ... Γεωργία όπου ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο τον Αύγουστο και ήδη η κατάσταση έχει αρχίσει και υπερθερμαίνεται εδώ και λίγες ημέρες.
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή γιατί πλέον η κατάσταση έχει αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι και πολύ κοντά στην Ελλάδα, αφού πλέον η Μαύρη Θάλασσα όπου εξελίσσεται στο νέο μέτωπο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, η Ελλάδα θα έχει πρωτεύοντα ρόλο καθώς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει αναλάβει να προστατέψει τον βουλγαρικό εναέριο χώρο κατόπιν της συμφωνίας που υπεγράφη εσπευσμένα προχθές, όπως ενημέρωσε το defencenet.gr.
Πριον λίγο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος για την αμυντική βιομηχανία, Ν.Ρογκόζιν απαντώντας στον Γάλλο υπουργό Άμυνας, απέρριψε την δήλωσή του θεωρώντας της εκβιαστική και τοποθετήθηκε ως εξής:"Ή δηλώστε ότι θα εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο και παραδώστε τα ελικοπτεροφόρα στον συμφωνηθέντα χρόνο ή επιστρέψτε τα λεφτά και τα μέρη των πλοίων, που συναρμολογήθηκαν στα ναυπηγεία Baltiysky Zavod και τα έχουμε στείλει στην Γαλλία".
Την ίδια στιγμή τα ναυπηγεία USCστο Baltiysky Zavod σύμφωνα με δήλωση που μετέδωσε το Ria Novosti θα ζητήσουν όλες τις ρήτρες σε περίπτωση που σπάσει το συμβόλαιο και οι ρήτρες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr από τη ναυπηγό εταιρεία των Μistral, τoν γαλλικό κολοσσό DCNS, σε δύο εβδομάδες αναμένονται στην Γαλλία 400 Ρώσοι για να ξεκινήσει η εκπaίδευση στα υποσυστήματα των Mistral, ενώ έχουν αποπληρωθεί το 70% των χρημάτων του προγράμματος ύψος 1,2 δισ. για τα δύο σκάφη.
Και για το δεύτερο σκάφος έχει προχωρήσει η ναυπήγησή του κατά 30%
Οι Γάλλοι σύμφωνα με την σημερινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Άμυνας δεν έχουν την πρόθεση να εμποδίσουν την έλευσή τους και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά "μέχρι τον Οκτώβριο".
Αλλά αυτό δεν φτάνει στην Ρωσία που θεωρούν ότι τα Mistral χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκβιασμού στην πολιτική της Μόσχας.
Η Ρωσία, πάντως είναι "στριμωγμένη"από την εξέλιξη και την δήλωση του Γάλλου υπουργού Άμυνας. Έχει δαπανήσει πολλά λεφτά για το πρόγραμμα, έχουν χάσει τρία χρόνια (τώρα βέβαια δικαιώθηκαν τα ρωσικά ναυπηγεία που αντιδρούσαν στην αγορά) και στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι να μην την τιμωρήσουν οι Γάλλοι.
Ακόμα και αν γίνει αυτό που λέει ο Ν.Ρογκόζιν στην καλύτερη περίπτωσηθα πάνε σε διατησία για να εισπράξουν σε μερικά χρόνια τα λεφτά τους πίσω.
Βέβαια και οι Γάλλοι θα πάθουν τεράστια οικονομική ζημιά και η DCNS θα κινδυνεύσει.Το συμβόλαιο για τα 2+2 Mistral είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει η γαλλική ναυπηγική βιομηχανία με το εξωτερικό.
Αλλάτα LPD Mistral δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αντικείμενο γεωστρατηγικής διαμάχης.
Το 2010 όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της Γαλλίαςαντέδρασε έντονα η ... Γεωργία,αφού η ύπαρξη τέτοιου σκάφους (θεωρείται το κορυφαίο ελικοπτεροφόρο-διοίκησης αποβατικών επιχειρήσεων σκάφος που έχει ναυπηγηθεί στην Ευρώπη)πολλαπλασιάζει τις ρωσικές αποβατικές δυνατότητες και "σφραγίζει"την Γεωργία και από θαλάσσης.
Και η κατάσταση στις ρωσο-γεωργιανές σχέσεις δυστυχώς για την σταθερότητα της περιοχήςέχουν πάλι "κυλήσει"σε αστάθεια:Η νέα πολιτική ηγεσία της Γεωργίας, ακολουθεί τα βήματα του απομακρυσμένου από το Κίεβο προέδρου της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβιτς και επιχειρούν "να πατήσουν σε δύο βάρκες"όπως κι εκείνος: Ενώ εκλέχθηκαν με την υποστήριξη της Μόσχας, ξαφνικά ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να υπογράψουν συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ τον ερχόμενο Αύγουστο!
Μόλις έγινε η σχετική ανακοίνωση ξεκίνησαν συνεχείς παραβιάσεις του γεωργιανού εναέριου χώρου από ρωσικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ διακόπηκαν ξαφνικά οι επαφές των δυο πλευρών με στόχο τη σταδιακή εξομάλυνση.
Οι συνομιλίες για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών διακόπηκαν και πλέον ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργιανών προϊόντων (οι εξαγωγές μεταλλικού νερού και κρασιού είναι κρίσιμες για την Γεωργία), κάτι πουθα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι "Αυτό γίνεται σε έκφραση δυσαρέσκειας για την απόφαση του Κοινοβουλίου της Γεωργίας να καταδικάσει τα ένταξη Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία".
Και οι ρωσικές στρατιές στην Αμπχαζία και τη Νότιο Οσετία, μάλλον αυτό περιμένουν,αν κρίνουμε από την κινητικότητα που επιδεικνύουν τελευταία.
Άρα τον Οκτώβριο η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, απ'ότι σήμερα,οπότε η Γαλλία να μην παραδώσει τα Mistralκαι η Ρωσία να αναζητήσει εσπευσμένα αντίδοτο στο έλλειμμα μέσων για αμφίβιες επιχειρήσεις που θα παρουσιάσει, αφού είχε επενδύσει στα Mistral πολλά από την αναβάθμιση του αποβατικού της Στόλου.
Κάτι μας λέει ότι αν "ναυαγήσουν"τα Mistral ο πρώην υπουργός Άμυνας Α.Σερντουκόφ που είχε επιμείνει να πάρουν ένα έτοιμο σχέδιο LPD από την Γαλλία αντί να αναπτύξουν εγχωρίως ένα τέτοιο πλοίο τα ρωσικά ναυπηγεία, όπως το ζητούσαν, δεν θα ... καλοπεράσει. Ήδη κατηγορείται για μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς με εκτάσεις που ανήκαν στο υπουργείο Άμυνας...
Πηγή