Quantcast
Channel: ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34419

Ανακηρύχθηκε η "Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ντονέτσκ" - Οι Ρώσοι της Νοτιο - Ανατολικής Ουκρανίας, ζήτησαν από την Μητέρα Πατρίδα να στείλει Στρατό για να τους απελευθερώσει.

$
0
0

 Εκεί, βρίσκεται και Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΙΣ, ΜΕ ΑΛΛΑ 16 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΡΙΓΥΡΩ, ΜΕ 102.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ! 

Σε ολόκληρη την Ανατολική και Νότιο Ουκρανία, την Κριμαία, αλλά ΚΑΙ την Οδησσό στα νοτιοδυτικά, ζουν άνω των 150.000 ΕΛΛΗΝΩΝ (οι 102.000 εξ αυτών, όπως είπαμε, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μαριουπόλεως).


Πριν από λίγο ανακηρύχθηκε η "Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ντόνετσκ", από ρωσόφωνους της πόλης και αντιπροσώπους από πόλεις και χωριά της περιφέρειας.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι με το "δάχτυλο στην σκανδάλη"και μεγάλες δυνάμεις έχουν συγκλίνει και πάλι από χθες στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η 56η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Φρουρών στο Καμισίν και η...


Η συνέχεια  εδώ

Ντονέτσκ

Το Ντονέτσκ (ουκρανικά: Донецьк, ρώσικα: Доне́цк) είναι μεγάλη πόλη στην ανατολική Ουκρανία, επί του ποταμού Κάλμιους. Διοικητικά είναι η πρωτεύουσατης περιφέρειας Ντονέτσκ, ενώ ιστορικά είναι η ανεπίσημη πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της οικονομικής και πολιτιστικής περιοχής της λεκάνης του Ντονέτς.
Το πάρκο Σερμπάκωφ στο Ντονέτσκ
Η πόλη ιδρύθηκε το 1869από τον Ουαλόεπιχειρηματία Τζον Χιους, ο οποίος κατασκεύασε στην περιοχή ένα εργοστάσιο χάλυβα και μερικά ανθρακωρυχεία. Η πόλη ονομάστηκε αρχικά προς τιμήν του Γιούζαφκα (Юзовка). Την σοβιετικήπερίοδο η βιομηχανία χάλυβα της πόλης επεκτάθηκε και το 1924μετονομάστηκε σε Στάλινα (Сталино) προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν. Μετά το 1961κατά την αποσταλινοποίησηπήρε το σύγχρονό της όνομα από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς.[1]Σύμφωνα με μερικές πηγές, η πόλη ονομάζονταν Τροτσκ προς τιμήν του Λέον Τρότσκιγια μερικούς μήνες, το 1923. Σήμερα το Ντονέτσκ παραμένει σημαντικό βιομηχανικό κέντρο χάλυβα και άνθρακα στην Ουκρανία, ενώ αποτελεί μαζί με την περιφέρεια Ντονέτς ειδική οικονομική ζώνηαπό το 1998.[2]
Το Ντονέτσκ έχει πληθυσμό πάνω από 1.100.000 κατοίκους (2007) ενώ η μητροπολιτική περιοχήτου έχει πάνω από 1.566.00 κατοίκους (2004). Σύμφωνα με την ουκρανική απογραφή του 2001, το Ντονέτσκ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.


Η Μαριούπολη τη νύχτα

Μαριούπολη

Η Μαριούπολη (ουκρ.: Маріуполь, ρωσικά: Мариуполь) είναι πόλη της Ουκρανίαςστην περιφέρεια Ντονέτσκκαι λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Ο πληθυσμός της πλησιάζει τους 500.000 κατοίκους.
Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίαςαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαίακαι να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία. 

Νωρίτερα στη περιοχή υπήρχε ένα Κοζάκικοοχυρό του 16ου αιώνα, το οποίο ονομαζόταν Κάλμιους. Το οχυρό έδωσε το όνομά του και στον ποταμό που περνά δίπλα από την πόλη (ποταμός Κάλμιους). Μεταξύ του 1948 και του 1989 η πόλη ονομαζόταν Ζντάνοβ.

Σταδιακά ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε, ιδίως προς τα τέλη του 19ου αιώνα, μετά και την σιδηροδρομική της σύνδεση με την Γιούζαφκα

Τότε αναβαθμίστηκε σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, ενώ το λιμάνι της έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο στη νότια περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μετά από αυτό της Οδησσού

Αντίθετα, γνώρισε την ύφεση κατά τις περιόδους της Φεβρουαριανής Επανάστασης του 1917και του Ρωσικού Εμφυλίου

Σημαντικές καταστροφές γνώρισε την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κατελήφθη από τους Γερμανούς.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας

ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)

Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα σήμερα στον κόσμο όπου υπάρχουν ακόμα σημαντικές κοινότητες των Ελλήνων (150.000 περίπου), oι οποίες διατηρούν πλήρη κοινωνική δομή, διαθέτουν «αγροτική ενδοχώρα» και έχουν τη συνείδηση της εντοπιότητας.

Σε αντίθεση με τη δυτική ελληνική διασπορά, η οποία είναι πολύ πιο πρόσφατη και έχει «αστικά» χαρακτηριστικά, αυτή που διατηρήθηκε στον χώρο της Σοβιετικής Ενωσης υπήρξε προϊόν ιστορικών διεργασιών που είχαν μεγάλο χρονικό βάθος. 

Ειδικά οι Ελληνες της Ουκρανίας με μητροπολιτικό κέντρο την Κριμαία –την Ταυρική των αρχαίων Ελλήνων και την Περατεία των Βυζαντινών– αποτελούν τον αρχαιότερο λαό που κατοίκησε στα εδάφη αυτά, πολύ πριν από την έλευση των Τατάρων και των σλαβικών φύλων. 

Η αίσθηση της εντοπιότητας αποκτήθηκε εξαιτίας αυτού του χρονικού βάθους και η ιστορική αυτή σχέση επέτρεψε τη...

Η συνέχεια  εδώ

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014


"Ο Βενιζέλος έμεινε με τους Έλληνες της Μαριούπολης 21 λεπτά"! Καλεντερίδης στο Onalert



Πηγή

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34419

Trending Articles