Quantcast
Channel: ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34419

Τα προσεχή πεδία μάχης για την παγκόσμια κυριαρχία .θα είναι το νερό και οι στρατηγικές πρώτες ύλες μέσα και στην επιφάνεια της γής καθώς και στον βυθό και στο υπόβαθρο των θαλασσών

$
0
0






Μια αναλυση του Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου
Δοκτορος πτυχιουχου μηχανικου
Υφηγητου Πολυτεχνειου Ααχεν Γερμανιας
Dimitris N. Adamopoulos


«Η τεχνολογια θα δωσει στους ηγετας των μεγαλων κρατων μια σειρα τεχνικων μεθοδων, που θα γνωριζει μονο ενα μικρο μερος των δυναμεων ασφαλειας, για την εκτελεση μυστικων πολεμων… Για την μεταβολη των καιρικων συνθηκων και γενικα του κλιματος θα χρησιμοποιηθουν τεχνικοι μεθοδοι για να δημιουργουνται σε χωρες που δεν υποκυπτουν στους εκβιασμους μας, Λειψυδρια και Ξηρασια, ωστε αυτες κατω απο την απειλη της εκ πεινας θανατου να υποδουλωνονται».

Απο το Βιβλιο "Zwischen zwei Zeitalter", New York,1985 του συμβουλου εθνικης ασφαλειας κ. Ζβιγκνιεφ Βρεζινσκι, του πρωην προεδρου των ΗΠΑ κ. Τσιμι Καρτερ.

Υπαρχουν ενδειξεις, οχι ακομη αποδειξεις, οτι γινονται σοβαρες προσπαθειες για ανατροπη του φυσικου κυκλου των κλιματολογικων μεταβολων με ανθρωπινες παρεμβασεις και εμπορευματοποιηση, απο τους ιδιους κερδοσκοπους των τεχνιτων οικονομικων κρισεων, μετα του νερου και του CO2, εαν ειναι δυνατον και του αερα που αναπνεουμεν. To ποσιμο νερο αποτελει σημερα ενα στρατηγικο διακυβευμα και δεν αποκλειεται οι μεγαλες πολεμικες συγκρουσεις του 21ου μ.Χ. αιωνα να ειναι πολεμοι για αυτο.

Ειδικα στην κεντρικη Ασια και, πολυ περισσοτερο, στην Μεση Ανατολη, τοσο το ζητημα της διαδρομης που ακολουθουν οι ποταμοι οσο και εκεινο της διανομης του ποσιμου νερου αποτελουνσημαντικους παραγοντες που επηρεαζουν την «περιφερειακη γεωπολιτικη περιοχη του ποσιμου νερου» και θα μπορουσαν να πυροδοτησουν κρισεις μεταξυ των κρατων για την κυριαρχια στις υδατινες λεκανες και για την κατανομη της παροχης του νερου. Αναμφισβητητα, πολεμους για το νερο νερο θα προκαλεσουν τα μεγαλα υδατινα φραγματα της Τουρκιας που συγκρατουν τα νερα των ποταμων Τιγρη και Ευφρατη και που χρηματοδοτηθηκαν απο την παγκοσμια τραπεζα του Εβραιου Rockefeller.

Ο φυσικος νομος των κυκλων αποτελει εναν απο τους θεμελειδεις νομους της φυσης και εντασεται μεσα στον νομο της περιοδικοτητας. Η αλλαγη των χρονικων περιοδων, ανατολη και δυση του Ηλιου (περιστροφη της Γης γυρω απο τον αξονα της), τεκτονικη των λιθοσφαιρικων πλακων της Γης, Κυκλωνες, Τα’ι’φουν, αμπωτιδα και πλημμυρα και τοσα αλλα – υπο κανονικες συνθηκες – λαμβανουν χωρα παντοτε σε κυκλους.

Ολα εναλλασσονται με απιστευτο τροπο, αλλα και με μια μαθηματικη συνεπεια και αυστηρους κανονες. Ολα επαναλαμβανονται και εχουν την διαρκεια τους, χωρις ομως αυτα να ειναι κατα τον Ηρακλειτο τα ιδια. Καθε τι εξελισεται και κατοπιν εκφυλιζεται. Ο ρυθμος ομως ειναι σταθερος. El Nino στον ειρηνικο ωκεανο, υπερθερμα καλοκαιρια που κυκλικα επαναλαμβανονται, Κυκλωνες, Τα’ι’φουν κλπ. ειχαμε στον πλανητη Γη σε ολες τις γεωλογικες εποχες και θα εχουμε και για πολυ καιρο ακομη. Ολα τα αλλα αποτελουν σκοπημα παραμυθια που διηγουνται απο τους ιδιους κυκλους…

Ο πλανητης Γη μαζι με το ηλιακο του συστημα κινειται σημερα σε μια ομαλη περιοχη ενος συμπαντος, του οποιου η διαμετρος ειναι περιπου 20 δισεκατομμυρια ετη φωτος (1 ετος φωτος αντιστοιχει σε 9.461.000.000.000 χιλιομετρα). Το συμπαν αυτο, αγνωστο για ποιο λογο, εχει ιδιοτητες που του δινουν την δυνατοτητα να υπαρχη για μεγαλα χρονικα διαστηματα και να δημιουργη δισεκατομμυρια αστρα και γαλαξιες απο την συνηθη ορατη υλη του 5% – η ουσια της εξωτερικης μαυρης υλης, που αποτελει περιπου το 95 % της υλης που περιεχει το συμπαν αυτο, παραμενει ακομη αγνωστη (προφανως 25 % μαυρη υλη και 70 % μαυρη ενεργεια) – της ολικης υλης, που περιεχει.

Το συμπαν αυτο ειναι ενα ιδιομορφο δημιουργημα, οπου ολα τα ορατα και αορατα στοιχεια του αποτελουν ενα απατηλο ονειρο και δεν μπορουν να παρατηρηθουν συνολικα, διοτι αυτο δεν συλλαμβανεται ως συνολο με τα μικρης εμβελειας αισθητικα ανθρωπινα οργανα απο τον πλανητη Γη. Τα ορατα του στοιχεια σε σχεση με την ολικη πραγματικοτητα, συμπεριφερονται οπως ο αφρος της κορωνας των κυματων στον ωκεανο. Ο ουρανιος θολος γυρω και πανω απο την Γη με τα αστερια του, το μαυρο χαος, γεματο με ησυχια και αδιαφοροτητα, αυτη η οπτικη ματια γεματη αγωνια και φοβο, δημιουργει στους ανθρωπους της Γης πανικο.

Η μοναξια ειναι το χειροτερο πραγμα που ενας ανθρωπος του πλανητη Γη αισθανεται, διοτι δεν ειναι σε θεση να κατανοηση οτι ζει χωρις φαντασιες σε ενα ανασφαλες συμπαν και πανω σε εναν ασημαντο πλανητη ενος μακρεων κυματων αστερα, ο οποιος απο την πλευρα του μαζι με το ηλιακο του συστημα βρισκεται χαμενος μεταξυ δυο σπειροειδων βραχιονων στο περιθωριο ενος Γαλαξια διαμετρου 100.000 ετη φωτος, που πλεει μεσα σε ομαδες, σμηνη, νεφελωματα, υπερσμηνη και ομαδες υπερσμηνη Γαλαξιων.

Τα φυσικα φαινομενα εμφανιζονται στους ανθρωπους, οπως εμφανιζονται σε ενα παρατηρητη που μετακινειται ταυτοχρονα σε καθε καθωρισμενη ημερα κατα περιπου 2,5 εκατομμυρια χιλιομετρα, ευρισκομενου εντος τεσσαρων στρεφομενων συστηματων και δη της περιστροφης της Γης γυρω απο τον αξονα της (ταχυτητα 11 χιλιομετρα το δευτερολεπτο), γυρω απο τον Ηλιο (ταχυτητα 30 χιλιομετρα το δευτερολεπτο), γυρω απο το κεντρο του Γαλαξια μας (ταχυτητα 320 χιλιομετρα το δευτερολεπτο) και ευθυγραμμος ταχυτητα κινησεως της τοπικης ομαδας των Γαλαξιων εντος της οποιας βρισκεται ο Γαλαξιας μας (ταχυτητα 630 χιλιομετρα το δευτερολεπτο).

Ξεπερνα τα ορια της ανθρωπινης φαντασιας, οτι ειναι δυνατη η εξαφανιση του ανθρωπινου γενους απο την Γη σε μερικες εκατονταδες χρονια ενω ο πλανητης στον οποιο ακομη ζει θα κινηται περαιτερω στην τροχια του γυρω απο τον Ηλιο και οτι θα συνεχιζουν να φεγκουν ο Ηλιος και τα αστερια, χωρις να υπαρχει ο ανθρωπινη παρουσια στην Γη για να τα παρακουλουθη.

Εαν το ανθρωπινο γενος εξαφανισθει προωρα απο τον πλανητη Γη μεσα απο καποιο πυρηνικο πολεμο, αυτο θα συμβει οχι γιατι ηταν γραμμενο στις υποδομες του συμπαντος κοσμου, αλλα επειδη ηταν γραμμενο στο ιερο βιβλιο του Γιαχβε, στο ιερο βιβλιο των σημερινων κερδοσκοπων και τραπεζιτων που συνιστουν τις «αγορες» και τον περηφημο διεθνη πολιτικο σιωνισμο. Η ξεφρενη πορεια της ηλιθιοτητας των υιων του χαλδαιου μαγου της απατης Αβρααμ θε μπορουσε ξαφνικα να αρχιση απο μια ριζικη αποτυχια της λογικης του Μοργκενστερν, η οποια αντικατεστησε την λογικη του Αριστοτελη, ετσι ωστε να πεσουν οι μεγαλυτερες πυρηνικες βομβες που διαθετουν οι δαιμονες της ιουδα’ι’κης και χριστιανικης πιστης πανω στις μεγαλυτερες πολεις του πλανητη Γη, προκειμενου να υπερασπισθουν οι θρησκευτικες αποψεις, ορισμενων επικινδυνων ηλιθιων, περι της μαχης του Αρμαγεδδωνα και της δευτερας παρουσιας που προετοιμαζουν το εδαφος για την Αποκαλυψη. Φαινεται προς τα εκει μας οδηγουν οι Εβραιοι Ashkenasim (Χαζαροι !) του διεθνους πολιτικου σιωνισμου και οι Εβραιοι Sephardin τηs διεθνουs τοκογλυφιαs.

Εαν η κοινωνικη εξελιξη των ανθρωπων στον πλανητη Γη υπακουει καποια λογικη επιβιωση και προσαρμοζεται οπως η βιολογικη εξελιξη στο περιβαλλον, τοτε και μονον τοτε, υφιστανται οι πιθανοτητες να μετατραπη η Γη, χωρις καποιοι να περισευουν, σε ενα παγκοσμιο κοινοβιο, οπου η επιβιωση και η ευημερια του ενος θα εξαρταται αμεσα απο την επιβιωση και την ευημερια του αλλου.

Κατι τετοιο ομως προ’υ’ποθετει την μια για παντα απομακρυνση των «παρανο’ι’κων» και της «πλεμπας» αυτων απο το γηινο γιγνεσθαι….που θα εξασφαλιζεν την ειρηνικη συνυπαρξη των λαων στους αιωνες που ερχονται. Σε αυτους οφειλεται η μη διαγραφη του πολεμου απο τις σχεσεις των ανθρωπινων κοινωνιων. Σε αυτους οφειλεται στο οτι, το ενα τεταρτο εως το ημισυ των ετησιων οικονομικων προ’υ’πολογισμων ολων των λαων του πλανητη Γη, παραχωρουνται απ’αυθειας ‘η πλαγια για εξοπλιστικα προγραμματα που ελεγχουν, για πιθανους πολεμους που οι ιδιοι πυροδοτουν.

Οι ανθρωποι αυτοι θελουν να επικρατη για παντα στον πλανητη Γη ο πονος, ο στεναγμος, να κυριαρχη το σκοτος και ο θανατος και να επικρατη ο αλληλοσπαραγμος. Επιδιωκον μια ψυχρη, αμουση και αγευστη των διαιωνιων ηθικων αξιωματων της αξιοπρεπειας και της ελευθεριας του ανθρωπου και την διαμορφωση ενος νεου ανθρωπου στον πλανητη Γη, χωρις ηθος, χωρις συναισθηματα, χωρις αρχες, ενα θλιβερο και αξιοθρηνητο ζητιανο του χρηματος και της πολιτικης εξουσιας, ενα μικροχαρη, μικροπρεπη γιγαντονανο ανθρωπακο. Με παραπλανησεις και παραποιησεις της παγκοσμιας εξουσιας και οικονομιας επιδιωκουν την εγκαθιδρυση ενος τελειου υπερεθνικου μηχανισμου ελεγχου καθε ανθρωπου και ολοκληρωτικου ελεγχου kαθε εθνους μεσου του κεφαλαιου που βρισκεται στα χερια τους.

Απο την αλλη πλευρα ζουν σε υπερπροστατευομενους οικισμους με θωρακισμενα τειχη, με συρματοπλεγματα, με βιντεοκαμερες, με ασυδοτους σεκιουριταδες, με μαντροσκυλα, εξοβελιζοντας το κρατος, τους νομους, την αστυνομια και την δικαιοσυνη. Δηλαδη ζουν σαν ζωα, με αγχος, με ανασφαλεια, με υστερια, με κοινωνικο και πολιτικο στρες κ.α. Η απογνωση και η παρανοια αυτων που φοβουνται, οτι με λα’ι’κες εξεγερσεις θα χασουν τα πλουτη τους, ειναι καταλυτικοτερες απο αυτους των λαων που ηδη εχουν χασει εξ αιτιας τους τα παντα.

Η ιστορια του ανθρωπου στον πλανητη Γη ειναι κατα το μεγαλυτερο μερος της ενα κομβικο σημειο στο οποιο καταληγουν οι ιστοι του χωροχρονου. Στον κομβο αυτο ειναι μπλεγμενα μεταξυ αλλων και κοινωνικα, πολιτισμιτικα και οικονομικα δεδομενα. Για τον λογο αυτο δεν ειναι ευκολο πραγμα το ξετιληγμα του. Κατω απο την εποχιακη σκοπια του 21ου μ.Χ. αιωνα, η βαθυτερη σημασια των δεδομενων αυτων παραμενει η ιδια. Αυτος ειναι ο λογος που στο παρων πονημα εξεταζονται περιληπτικα απο τον γραφοντα μεταξυ αλλων και κοινωνικα, πολιτικα, θρησκευτικα και φιλοσοφικα δεδομενα.

Ενας καλυτερος κοσμος απο τον σημερινο, μπορει να υπαρξη. Το σημερινο προβλημα της παγκοσμιας οικονομικης κρισης θα μπορουσε να αναλυθη με την ελυθερια του σκεπτεσθαι για να δωση μια βιωσιμη προταση. Η βιωσιμοτητα εξασφαλιζεται, εαν προσδιορισθει μια πολιτισμικη ανθηση σε παγκοσμιο επιπεδο, στην οποια θα μετεχουν ανθρωποι του πλανητη Γη με αποδοχη και καταξιωση ολων εκεινων των αξιων που εξανθρωπιζουν και ενωνουν τους ανθρωπους του πλανητη Γη και εκτοπιζουν την ακρατητη εμπορευματοποιηση, που οδηγει τον ανθρωπο και τις αξιες του σε χρηματιστηριακη αποτιμηση εβρα’ι’κου τυπου.

Η παγκοσμια κοινωνια του 21ου μ.Χ. αιωνα πρεπει να γινη η κοινωνια που θα εχει τα μεσα να αφοσιωθη στον ελεγχο των κοινωνικων προβληματων, στις υποθεσεις της «πολιτειας», απο την στιγμη που το κεκτημενο επιπεδο του ελεγχου της σχεσης του ανθρωπου με την φυση θα ελευθερωνει χρονο, νοημοσυνη και ενεργεια, απο την στιγμη κυριως που ο ανθρωπος θα καταφερνει να αντιστρεψη τις προτεραιοτητες στην παραγωγικη ροη του πλουτου με ταυτοχρονη καταργιση της εβρα’ι’κης αισχροκερδειας, προκειμενου να ικανοποιηση τις αναγκες αμεσης κοινωνικης ωφελειας.

Η παγκοσμια κοινωνια του 21ου μ.Χ. αιωνα ‘η θα τερματισει μια για παντα τον αστοχο διασκορπισμο των δυναμεων της στις εγκληματικες διαδικασιες του νομισματικου πληθωρισμου απο την μια πλευρα, την κριση της σημερινης οικονομικης κρισης απο την αλλη, την αποτυχια της πολιτικης αντιπροσωπευσης με τον Παρλαμενταρισμο απο την μια, τον δυαδισμο και την οποισθοδσρομηση της κοινωνιας των πολιτων απο την αλλη, την αλογιστη εκμεταλλευση του φυσικου πλουτου του πλανητη Γη απο την μια ‘η απο την αλλη θα οδηγηθει τελεσιδηκα προς την παγκοσμια δικτατορια των υιων του χαλδαιου μαγου της απατης Αβρααμ και προς την τελικη και ολοκληρωτικη πυρηνικη καταστροφη.

Οι ανθρωποι του πλανητη Γη του 21ου μ.Χ. αιωνα, πρεπει να αποκτησουν την ικανοτητα να κατανοησουν «που πραγματι βρισκεται ο γορδιος δεσμος των ανθρωπινων προβληματων», για να τον κοψουν επισης τελεσιδηκα. Εαν πραγματι κατανοησουν το «βρωμικο εβρα’ι’κο παιχνιδι που παιζεται σε βαρος τους», ηδη την αλλη μερα θα ξεκινησουν οι αιματηρες και κοσμογονικες επαναστασεις σε ολα τα μηκη και πλατη του πλανητη Γη, με χωρις ιχνη οικτου εξοντωση των υπευθυνων.

Ο πλανητης Γη εχει Ατμοσφαιρα παχους περιπου 200 χιλιομετρα και περιεχει οξυγονο και νερο. Η Ατμοσφαιρα αυτη υποδιαιρειται στην Τροποσφαιρα, στην Στρατοσφαιρα, στην Μεσοσφαιρα και στην Ιονοσφαιρα ‘η Θερμοσφαιρα. Το παχος της Τροποσφαιρας (η Τροποσφαιρα περιεχει θερμοτητα και οξυγονο και εχει γι’αυτο για τους ζωντας οργανισμους της Γης μεγαλη σημασια) δεν υπερβαινει τα 16 χιλιομετρα. Η Μεσοσφαιρα εκτεινεται απο 40 εως 80 περιπου χιλιομετρα πανω απο την γηινη επιφανεια και στα υψηλωτερα σημεια της περιεχει οξυγονο στην μονοατομικη του μορφη, χωρις ενωσεις με αλλα στοιχεια. Η Ιονοσφαιρα ‘η Θερμοσφαιρα εκτεινεται απο 80 εως τα 200 χιλιομετρα πανω απο την γηινη επιφανεια στην οποια η θερμοκρασια αυξανεται με το υψος και φθανει εως τους 1.500 βαθμους κελσιου. Η Ιονοσφαιρα συμβαλλει στην διαδοση των ραδιοκυματων σε μεγαλυτερες αποστασεις εμβελειας. Στα γεωγραφικα πλατη με ηπιο κλιμα οπου ζουν οι περισσοτεροι ανθρωποι του πλανητη Γη η Τροποσφαιρα εχει ενα παχος 10 με 11 χιλιομετρα πανω απο την γηινη επιφανεια.

Η σχετικα στενη αυτη λωριδα περιεχει τα 80 % της μαζας της Ατμοσφαιρας, 8 εκατομμυρια τοννους αερος ανα τετραγωνικο χιλιομετρο της γηινης επιφανειας των περιπου 510 εκατομμυριων τετραγωνικων χιλιομετρων, δηλαδη συνολικα περιπου 4.160 δισεκατομμυρια τοννους αερος και το συνολο του νερου της Υδροσφαιρας, δηλαδη 1,33 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα νερο. Απο τα 1,33 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρας νερο της Υδροσφαιρας το 97 %, δηλαδη τα 1,29 δισεκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα ειναι αλμυρο νερο και μονο το 3 %, δηλαδη 40 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα γλυκο νερο. Το αλμυρο νερο των 1,29 δισεκατομμυριων κυβικων χιλιομετρων κατανεμεται κατα 665,54 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα στον ειρηνικο ωκεανο, κατα 304,44 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα στον αντλαντικο ωκεανο, κατα 273,18 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα στον ινδικο ωκεανο και κατα 46,44 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα στις αλλες θαλασσες.

Το γλυκο νερο των 40 εκατομμυριων κυβικων χιλιομετρων κατανεμεται με 1,44 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα σε λιμνες, ποταμους και αλλους υδροφορους οριζοντες, με 40 χιλιαδες κυβικα χιλιομετρα σε νεφη και υδρατμους και με 38,52 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα στους παγους, απο τα οποια τα 36 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα βρισκονται στους παγους της ανταρκτικης και τα 2,52 εκατομμυρια κυβικα χιλιομετρα στους παγους της Γροιλανδιας.

Το γλυκο νερο στον πλανητη Γη αντιμετωπιζεται ολοενα και περισσοτερο σαν ενα σπανιο αγαθο. Σχετικα με το γλυκο νερο ο αγωνας των ανθρωπων του πλανητη Γη εχει δυο πτυχες. Ειναι ενας αγωνας για το γλυκο νερο αλλα ταυτοχρονα και εναντια στο γλυκο νερο. Εδω και αιωνες οι ανθρωποι του πλανητη Γη αγωνιζονται να εξασφαλισουν γλυκο νερο αλλα και να προστατευθουν απο τις πλημμυρες και κατακλυσμους.

Υπαρχουν σοβαρες ενδειξεις απο τις κλιματολογικες αλλαγες, που κακως απο τους μεγαλους απαταιωνες και κερδοσκοπους του πλανητη μας αποδιδονται στις ανθρωπινες δραστηριοτητες, οτι πολλες χωρες θα βρεθουν αντιμετωπες με εντονη φυσικη αλλα και τεχνιτη λειψυδρια, ενω σε πολλες πυκνοκατοικημενες χωρες στις οποιες εδω και αιωνες ο πληθυσμος αγωνιζεται εναντια στις πλημμυρες, αυτες θα λαβουν τετοιες διαστασεις, που η αντιμετωπιση τους θα γινει σχεδον αδυνατος.

Εαν παρατηρησουμε τον παγκοσμιο χαρτη της συχνοτητας των βροχοπτωσεων θα διακρινουμε, οτι η μεγαλυτερη ερημος του πλανητη Γη, η Σαχαρα (εκτεινεται μεταξυ του 30ου βορειου παραλληλου και του 15ου νοτιου του ησημερινου, που διασχιζει την νοτια Ινδια και την Τα’ι’λανδη), και η προεκταση της στην αραβικη χερσονησο ανατολικα της ερυθρας θαλασσης, βρισκεται στο ιδιο γεωγραφικο πλατος με το τμημα της ασιατικης ηπειρου που δεχεται εντονες βροχοπτωσεις και εχει ως εκ τουτο πλουσια βλαστηση.

Οι αντιθεσεις που παρουσιαζονται στο ιδιο γεωγραφικο πλατος αναμεσα στις εκτεταμενες εκτασεις της ερημου της Σαχαρας και της Σαουδικης Αραβιας και στις περιοχες της Ασιας, οπου οι πλημμυρες αποτελουν σημαντικο κινδυνο για τους κατοικους των κοιλαδων, οφειλονται στα θεμελιωδη χαρακτηριστικα του πλανητη Γη του οποιου η επιφανεια δεχεται σχεδον ολη την ενεργεια της απο τον Ηλιο και θερμενεται απο τις ακτινες αυτου. Η ηλιακη ακτινοβολια προς την Γη εκπεμπεται απο μικρη χωρικη γωνια και γι’ αυτο φωτιζει αραιομενη την γηινη επιφανεια (1 ΚW ανα τετραγωνικο μετρο γηινης επιφανειας σε αντιθεση με 62.400 ΚW ανα τετραγωνικο μετρο της ηλιακης επιφανειας).

Οτι κανει η φυση και ο ανθρωπος στον τομεα της ενεργειας δεν ειναι τιποτε αλλο απο μια συνεχη μεταμορφωση αυτης. Η ενεργεια συνεπως παριστανει το προ’ι’ον που παραγεται απο την ισχυ και τον χρονο. Αντι της μοναδας ενεργειας σε KWh, για μεγαλες ποσοτητες υπολογιζεται σε TWa. Επειδη ενα γηινο ετος αποτελειται απο περιπου 356 Χ 24 =8766 ωρες, μεταξυ KWh και TWa ισχυει : 1 TWa = 10 στην 12 Watt . 8766 ωρεs = 8,7 . 10 στην 15 Wh = 8,7 . 10 στην 12 KWh τον χρονο. Περιπου 178.000 TWa της ηλιακης ενεργειας αντανακλουνται υπο μορφη ακτινοβολιας βραχεων κυματων στα υψηλα στρωματα της γηινης Ατμοσφαιρας.

Η γηινη επιφανεια αντανακλα σε μορφη ακτινοβολιας μακρεων κυματων συμπληρωματικα περιπου 68.000 TWa. Οι εξατμησεις των υδατων και η ανυψωση αυτων υπο μορφη ομιχλης και νεφων απαιτουν περιπου 40.000 TWa. Η ενεργεια της ηλιακης ακτινοβολιας που θερμαινει και μετακινει τον αερα και τα κυματα της θαλασσας ειναι σχετικα μικρη. Με την φωτοσυνθεση απορροφα η βιομαζα σχεδον 50 TWa ηλιακη ενεργεια την οποια με την βοηθεια της χλωροφυλλης μεταβαλλει σε χημικη ενεργεια υπο μορφη αποθεματων κοιτασματων υδρογονανθρακων και διαφορων μορφων ανθρακος. Σε διαστημα περιπου 700 εκατομμυριων χρονων δημιουργηθηκαν στον πλανητη Γη απο περιπου 3.000 τρισεκατομμυρια τοννους οργανικης υλης που υπηρχε σε ολες τις ιζηματογενεις περιοχες του πλανητη Γη, μονο 2 % υδρογονανθρακες (60 τρισεκατομμυρια τοννοι).

Απο τα γηινα κοιτασματα υδρογονανθρακων θεωρουνται εκμεταλλευσιμα μονο 636,4 TWa. Τα εκμεταλλευσιμα κοιτασματολογικα αποθεματα πετρελαιων του πλανητη Γη υπολογιζονται σε περιπου 363,6 TWa και φυσικων αεριων σε 272,7 TWa. Τα εκμεταλευσιμα κοιτασματολογικα αποθεματα ανθρακος στον πλανητη Γη υπολογιζονται με περιπου 1820 TWa. Οι παγκοσμιες ετησιες αναγκες μεταβολης ενεργειας υπολογιζονται σημερα σε 12 TWa σε ενα παγκοσμιο πληθυσμο των 7 δισεκατομμυριων ανθρωπων.

Το ηλιακο φως μεταφερει θερμικη ενεργεια στα ατομα του αερος της γηινης Ατμοσφαιρας και ενισχυει ετσι την ατακτη κινηση αυτων. Τα ατομα του αερος κρουονται μεταξυ τους με αποτελεσμα να απελευθερωθη θερμοτητα. Η πυκνοτητα των μοριων αερος στην Ατμοσφαιρα ειναι μεγαλης σημασιας διοτι επιδρα σε σοβαρο βαθμο στις κλιματολογικες συνθηκες που δημιουργουνται στον πλανητη Γη. Η κλιματολογικη αλλαγη που σημερα παρατηρηται, κακως αποδιδεται στις ανθρωπινες δραστηριοτητες και στην παραγωγη του CO2, του υπευθυνου δηθεν της καταστασης θερμοκηπιου που δημιουργειται. Προκειται για σκοπημα κατασκευασμενες καμπανιες για να προωθηθουν δυναμικα οι εναλλακτικες μορφες καυσιμων και ενεργειας και το εμποριο απατης με το CO2 απο τους μεγαλους και γνωστους κερδοσκοπους εβρα’ι’κης προελευσης.

Οι κλματολλογικες αλλαγες που παρατηρουνται στον πλανητη Γη θα ελαμβαναν χωρα ‘η υπηρχε ο ανθρωπος στον πλανητη Γη ‘η δεν υπηρχε καθ’ολου. Τετοιες θερμες ενδιαμεσες καταστασεις, οπως οι σημερινες, εντος της παγετωδους εποχης που αρχισε πριν περιπου 40 εκατομμυρια χρονια και που μεσα ακομη βρισκομαστε, δηλαδη τετοιες εναλλαγες μεταξυ καυσωνα και ψυχους, ειναι ενα συνηθες φαινομενο. Βεβαια ο γηινος θερμοστατης εινα ενα πολυ ευαισθητο οργανο και η αποσταση στην Τροποσφαιρα μεταξυ ζωης και θανατου για τους ζωντας οργανισμους του πλανητη Γη ειναι πολυ μικρη. Ηδη μια μικρη αποκλιση στις δυναμικες διαδικασιες που εκαναν τον πλανητη Γη ετσι που τον γνωριζουμε, μπορει να εχη τετοιες επιδρασεις στην γηινη Ατμοσφαιρα και συνεπως στις κλιματολογικες καταστασεις που σημερα επικρατουν, που ουτε καν να τις φαντασθουμεν μπορουμεν.

Λογω της αγνοιας μας για την ισσοροπια των παραγοντων στην Ατμοσφαιρα και των αλληλοεπιδρασεων τους που ρυθμιζουν τις κλιματολογικες καταστασεις, ζουμε στην Γη πραγματι επικινδυνα. Ακομη δεν γνωριζουμε πολλα πραγματα ‘η πιστευουμε οτι γνωριζουμε, για τους μηχανισμους που μπορουν να επιδρασουν πολυ γρηγορα στο «θερμομετρο» της Γης, δηλαδη δεν γνωριζουμε ποια κατασταση στο μελλον ειναι η πιθανοτερη

1. μιε εποχη του θανατηφορου ψυχους ‘η
2. μια εποχη του θανατηφορου καυσωνα

Οι εναλλαγες μεταξυ καυσωνα και ψυχους μπορει να εχουν την αφετηρια τους στις μεταβολες που μπορει να προερχονται :

1. απο μεταβολες που οφειλονται σε ηλιακους παραγοντες και
2. απο μεταβολες που οφειλονται σε γηινους παραγοντες

Οι απο τις δραστηριοτητες του ανθρωπου παραγομενες ποσοτητες CO2 στον πλανητη Γη που καταληγουν στην Τροποσφαιρα και με τις βροχοπτωσεις επιστρεφουν στην γηινη επιφανεια, δεν ειναι σε θεση μονες τους να μεταβαλλουν το εκαστοτε ισχυον κλιμα στον πλανητη Γη. Μονο απο τις δραστηριοτητες των σημερινων 500 περιπου ηφαιστειων στον πλανητη Γη διοχετευονται ετησιως στην Τροποσφαιρα 30 φορες περισσοτερο CO2 απ’ οτι απο τις ανθρωπινες δραστηριοτητες παραγεται, δηλαδη απο 7.000.000.000 τοννους ετησιως, ενω τα περιπου 500 ενεργα ηφαιστεια του πλανητη Γη παραγουν ετησιως 200.000.000.000 τοννους CO2. Εδω δεν συμπεριλαμβανονται οι ποσοτητες CO2 που παραγονται εδω και εκατομμυρια χρονια απο αυτοαναφλεξη κοιτασματων ανθρακιτου σε περιοχες της Κινας, Ινδιας κ.α.

Ουδεις απο τις ευαισθητες και υπευθυνες δηθεν οργανωσεις, που προβληματιζονται τοσο εντονα για τις καταστροφικες κλιματολογικες καταστασεις που απειλουν τον πλανητη Γη, κανει εστω και μια νυξη για τις δυνατοτητες επιδρασης των κλιματολογικων καταστασεων περαν των αναφερθεντων

1. και απο τις ηλιακες εκρηξεις. Εδω και πολυ καιρο γνωριζουν οι Μετερεολογοι, οτι για την δημιουργια των νεφων στην Τροποσφαιρα δεν αρκει μονο η μεγαλη υγρασια στον αερα. Χρειαζονται και τα ετσι ονομασθεντα συμπικνωτικα σπερματα, στα οποια συγκεντρωνονται σε μακρυ χρονο μορια υδατος, εως οτου απο αυτα δημιουργονται ορατες σταγονες νερου. Οι επιστημονες εως προσφατα υπεθεταν, οτι η διαδικασια αυτη της πυρηνιας οφειλεται ως επι το πλειστον στους ατμους θε’ι’κου οξεους και αμμωνιας. Το πειραμα ομως με το ονομα CLOUD (Cosmics Leavin Outdoor) στο ευρωπα’ι’κο πυρηνικο ερευνητικο κεντρο στην Γενευη CERN εδειξεν, οτι για την δημιουργια των γηινων νεφων εχουν εμμεση επιδραση οι ταλαντευομενες ηλιακες δραστηριοτητες (εξακοντυονται και προς τον πλανητη Γη φορτισμενα κβαντοτεμαχιδια) και οι κοσμικες ακτινοβολιες που επιδρουν στην δημιουργια της κατα μεσο ορο γηινης θερμοκρασιας. Συγκροτηματα ηλιακων μαγνητικων πεδιων παραγουν ηλιακες εκρηξεις με την ενεργεια πολλων εκατομμυριων ατομικων βομβων. Παρ’ ολη την μεγαλη αποσταση των περιπου 150 εκατομμυριων χιλιομετρων απο τον πλανητη Γη, οι ηλιακες αυτες εκρηξεις επιδρουν στον πλανητη μας και στους ζωντας οργανισμους. Οταν μεταξυ 1645 και 1715 μ.Χ. δεν παρατηρηθηκαν ηλιακες εκρηξεις στον πλανητη Γη η θερμοκρασια επεσε ραγδαια. Στην εποχη μας οι ηλιακες δραστηριοτητες εχουν αυξανομενες τασεις. Οι επανωτες ηλιακες δραστηριοτητες ως αποτελεσμα της επιδρασης συγκροτηματων απο υποδομες μαγνητικων πεδιων απελευθερωνουν τεραστιες ποσοτητες ενεργειας παραλληλα με την εξακοντυση τεραστιων ποσοτητων υλης στο διαστημα με δυνατοτητες δημιουργιας και προβληματων στην ανθρωπινη τεχνολογια του πλανητη Γη. Η εκτοξευση ενος δορυφορου απο την Ε.Ε. το 2017 προς τον Ηλιο ισως δωσει περισσοτερες εξηγησεις για το γαινομενο των ηλιακων εκρηξεων.

2. απο εκροες ποσοτητων μεθανιου (Gashydrate) απο τον βυθο των βαθεων θαλασσων που λογω των μεγαλων πιεσεων βισκονται σε στερεα κατασταση.

3. απο πειραματα των ΗΠΑ και της Ρωσιας στα γιγαντιαια jet-ρευματα αερος στην Στρατοσφαιρα με γιγαντια στεκουμενα ηλεκτρομαγνητικα κυματα χαμηλων συχνοτητων (7,5-15 Herzt). Τα ρευματα αυτα αερος σε υψη 9.000 εως 11.000 μετρα κινουνται με ταχυτητα εως 300 χιλιομετρα την ωρα και μπορουν να επιδρασουν στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στις γηινες ηπειρους.

4. απο την δημιουργια στην Ιονοσφαιρα (Θερμοσφαιρα) βασει του ερευνητικου προγραμματος των ΗΠΑ υψηλης συχνοτητας δραστικης ακτινοβολιας (H.A.A.R.P.) που μπορει μεταξυ αλλων να προκαλεση και ηλεκτρομαγνητικες παρεμβολες στις λειτουργιες του ανθρωπινου οργανισμου μεσω εκπομπης κυματων χαμηλων συχνοτητων. Με την υλοποιηση του προγραμματος «High-frequency Active Aurosal Research» γινονται δυνατες τεραστιες αλλαγες στο κλιμα μιας επιλεγμενης περιοχης. Ετσι πραγματοποιειται και το οραμα του πρωην συμβουλου εθνικης ασφαλειας κ. Ζβιγκνιεφ Βρεζινσκι επι της προεδριας Τσιμι Καρτερ των ΗΠΑ.

5. απο τις χημικες ουσιες «chemtrails» που ψεκαζονται απο ειδικα αεροπλανα τυπου KC-135 σε υψος 5.000-10.000 ποδια και σχηματιζουν λευκες ουρες στον ουρανιο θολο και ομιχλωδεις στρωσεις νεφων ριχνοντας την θερμοκρασια του περιβαλλοντος μεχρι 7 βαθμους κελσιου. Δηθεν οι ΗΠΑ κανουν πειραματα για αντιμετωπιση του φαινομενου του θερμοκηπιου, χωρις να αποκλειεται, οτι τα πειραματα αυτα εχουν στοχο τον ελεγχο και την κατευθυνση των καιρικων συνθηκων και των αλλων μετεωρολογικων φαινομενων.

Αναλογα με τις γηινες περιοχες, η θερμανση της Γης απο τον Ηλιο ειναι εξαιρερικα ανιση. Στον βορειο και νοτιο παγωμενο ωκεανο κανει κρυο σε αντιθεση με την ζεστη περιοχη του ισημερινου. Απο την ακριβη ποσοτητα ηλιακης ενεργειας που δεχεται καθε τετραγωνικο χιλιομετρο η γηινη επιφανεια, αναλογα εαν αυτη βρισκεται σε πολικη ζωνη ‘η στον ισημερινο θα επρεπε να κανη πολυ περισσοτερο κρυο στους πολους και, αντιθετα, πολυ περισσοτερη ζεστη στον ισημερινο.

Αυτο σημαινει, οτι με διαφορους τροπους ο θερμος αερας των τροπικων περιοχων ερχεται να ζεστανει τις πολικες περιοχες και σε ανταλλαγμα, ψυχρος αερας μεταφερεται απο τους πολους προς τον ισημερινο για να δροσιση τις τροπικες περιοχες. Αυτες οι θερμες ανταλλαγες πραγματοποιουνται απο μεγαλα ατμοσφαιρικα ρευματα αερος που κινουνται σε μεγαλυτερο ‘η μικροτερο υψος. Στην Τροποσφαιρα, οταν ο θερμος και ο ψυχρος αερας συγκρουονται, δημιουργουν προσκρουοντα μετωπα, στα οποια αντιπαρατιθενται κανονικοι και ισχυροι ανεμοι. Σε αυτη την μαχη των νεφων που περιεχουν γλυκο νερο πλητονται ορισμενες περιοχες της γηινης επιφανειας απο πολυμηνες ξηρασιες. Αλλες μαζες αερος που ερχονται απο τους ωκεανους προκαλουν σφοδρες βροχοπτωσεις και δημιουργουν τεραστιες πλημμυρες. Οι μαχες αυτες δεν ειναι απορροια των κλιματολογικων μεταβολων λογω του θερμοκηπιου (!) αλλα διεξαγονται εδω και χιλιετιες. Καθως η Γη περιστρεφεται απο τα δυτικα προς τα ανατολικα, η περιστροφη της εκτρεπει (δυναμη Coriolis) τους ανεμους προς τα δυτικα.

Πραγματι στο επιπεδο του ισημερινου, η αερια μαζα περιστρεφεται διατρεχοντας 40.000 χιλιομετρα σε 24 ωρες, δηλαδη με ταχυτητα 465 μετρα το δευτερολεπτο ενω στον 60ο παραλληλο (που περναει απο το Οσλο της Φιλανδιας και εχει μηκος μονο 22.000 χιλιομετρα) η ταχυτητα περιστροφης ειναι μονο 273 μετρα ανα δευτερολεπτο. Οποτε οι ανεμοι, που πνεουν προς τον ισημερινο αποκτουν καθυστερηση σε σχεση με την περιστροφη του ισημερινου αερα. Γι’ αυτο αλλωστε εκτρεπονται προς τα δυτικα (αληγεις ανεμοι). Οι ανεμοι αυτοι πνεουν στα χαμηλα στρωματα της Τροποσφαιρας και προκαλουν τις μεγαλες βροχοπτωσεις της ισημερινης ζωνης.

Σε αυτην την ζωνη που περιβαλλει τον πλανητη Γη, οι αληγεις ανεμοι του βορειου γηινου ημισφαιριου με ΒΑ-ΒΔ κατευθυνση συγκρουονται με τους αληγεις ανεμους του νοτιο γηινου ημισφαιριου με ΝΑ-ΒΔ κατευθυνση. Το ενδοτροπικο αυτο μετωπο μαχης βρισκεται αναμεσα στους τροπικους. Εξαιτιας της συναντηση τους, οι αληγεις ανεμοι αναγκαζονται να υψωθουν καθετα δημιουργωντας μεγαλους στροβιλους, γεγονος που παραγει εξαιρετικα αφθονες βροχες. Πραγματι, εχοντας περασει πανω απο τους ωκεανους, οπου πραγματοποιειται σημαντικη εξατμιση νερου, οι αληγεις ανεμοι περιεχουν μεγαλες ποσοτητες υδρατμων που συμπυκνωνονται εξαιτιας του ψυχους που επικρατει σε μεγαλο υψομετρο. Απο την στιγμη που οι αληγεις ανεμοι ωθουνται ψηλα στην ατμοσφαιρα, μεταβαλλονται σε ανταληγεις ανεμους, οι οποιοι πνεουν σε μεγαλο υψομετρο με φορα αντιθετη απο εκεινη των αληγων ανεμων. Στο επιπεδο των τροπικων, στελνουν προς το γηινο εδαφος ενα θερμο και εξαιρετικα ξηρο αερα, στο οποιο οφειλεται το ανυδρο τοπιο των περιοχων αυτων.

Η συμπικνωση των υδρατμων σε βροχη συνιστα ενα φαινομενο που εκλυει θερμοτητα. Ο αερας που δημιουργει σε μεγαλο υψομετρο της Τροποσφαιρας τους ανταληγεις ενεμους εχει θερμανθει και τωρα ξανακατεβαινει προς την γηινη επιφανεια ενας ξηρος αερας που εχει χασει την υγρασια του και ιδιως πολυ θερμος αερας, ο οποιος προκαλει μεγαλη εξατμιση. Συνεπως η λειψυδρια στις τροπικες περιοχες ειναι σε μεγαλο βαθμο, συνεπεια των ισχυρων βροχοπτωσεων της ισημερινης ζωνης.

Η σχεση αυτη δημιουργειται απο το κυκλωμα που σχηματιζουν οι αληγεις ανεμοι σε χαμηλο υψομετρο και οι ανταληγεις ανεμοι σε υψηλο υψομετρο. Η κατασταση αυτη της ατμοσφαιρικης κυκλοφοριας που εξηγει την κατασταση των υγρων και ξηρων γηινων περιοχων κυριως στην Αφρικη και εν μερει στην Ασια, δεν εξηγει πιστευτα τις εντονες βροχες που δεχονται το καλοκαιρι οι περιοχες ανατολικοτερα απο την Ινδια, δηλαδη οι περιοχες της Ινδοκινας και της νοτιας Κινας.

Εδω παρεμβαινει το κλιματολογικο φαινομενο του «μουσωνα» που αναλογα με τις εποχες, οι αληγεις ανεμοι πνεουν το μεγαλυτερο μερος του χρονου προς αντιθετες κατευθυνσεις, δηλαδη απο ΒΑ προς ΒΔ, που σημαινει, οτι αυτοι πνεουν απο την ασιατικη ηπειρο προς τον ινδικο ωκεανο. Η εποχη αυτη στην Ινδια ειναι ξηρη διοτι οι αληγεις αυτοι ανεμοι πνεουν απο τις ξηρες περιοχες της κεντρικης Ασιας. Αντιστροφα το καλοκαιρι οι αληγεις αυτοι ανεμοι πνεουν απο τον νοτο προς βορρα, ερχονται δηλαδη απο τον ινδικο και ειρηνικο ωκεανο φορτωμενοι με υγρασια και φερνουν στην Ινδια, στην Ινδοκινα και στην νοτια Κινα μεγαλες βροχες. Οι ανεμοι αυτοι του καλοκαιρινου «μουσωνα» δεν ειναι αλλοι απο τους αληγεις ανεμους του νοτιου γηινου ημισφαιριου που προσελκυονται στο βορειο γηινου ημισφαιριου. Ενω εχουν κατευθυνση ΝΑ-ΒΔ στο νοτιο γηινο ημισφαιριο, εκτρεπονται προς ΒΑ μολις διασχισουν τον ισημερινο. Χωρις τον «μουσωνα» η Ινδια θα ηταν μια ανυδρη περιοχη.

Οι εξη μεγαλοι ποταμοι της περιοχης (Ινδους, Γκαγκες-Μπραμαπουτα, Μεκοντ, Γιανκτσεκιανγκ και κιτρινος ποταμος) συγκεντρωνουν τα νερα των στερεων μαζων των Χιμαλαγια και του κυριου επιπεδου του Τιβετ και μεταφερουν ετησιως στην θαλασσα 3,8 δισεκατομμυρια τοννους στερεας υλης. Το υλικο μεταφορας των ποταμων (ειδικο βαρος 2 γραμμαρια ανα κυβικο εκατοστο) για ολον τον πλανητη Γη υπολογιζεται ετησιως με 4,5 εως 6.8 κυβικα χιλιομετρα. Αυτο αντιστοιχει στην δημιουργια ιζηματογενων πετρωματων μεταξυ 3,3 και 4,9 κυβικα χιλιομετρα ετησιως (ειδικο βαρος 2,4 γραμμαρια ανα κυβικο εκατοστο) εντος επιμηκους λωριδος του γηινου φλοιου ‘η στον βυθο των ωκεανων. Ο θαλασσιος βυθος ειναι σημερα σκεπασμενος απο ενα στρωμα ιζηματων, του οποιου ο ογκος υπολογιζεται σημερα με 170 εκατομμυρια χιλιομετρα.

Ενω οι Αντιλλες, το Μεχικο και η κεντρικη Αμερικη βρισκονται κοντα στο τροπικο, δηλαδη στο επιπεδο της ανυδρης αφρικανικης περιοχης, ο κολπος του Μεξικου και η θαλασσα των Αντιλλων βρισκονται κατω απο την πνοη των αληγων ανεμων. Οι αληγεις ανεμοι του βορειου και νοτιου ημισφαιριου συναντιουνται πανω απο την Αμαζονια, η οποια δεχεται αφθονες βροχοπτωσεις.

Οι χωρες της Μεσογειου θαλασσης που βρισκονται βορεια της ανυδρης αφρικανικης περιοχης και των ερημων της Μεσης Ανατολης, δεχονται βροχες που ειναι πολλες φορες ισχυρες. Οι χωρες αυτες ενω εχουν μεγαλο ετησιο υψος βροχοπτωσεων, βρισκονται αντιμετοπες για αρκετους μηνες τον χρονο με το προβλημα της ανομβριας. Το καλοκαιρι π.χ. η αερια μαζα της Σαχαρας – η οποια αποτελειται απο τον εξαιρετικα θερμο και ξηρο αερα που δημιουργουν οι αντιληγεις ανεμοι – απλωνεται βορειοτερα στην Μεσογειο θαλασσα, ακομη και στις ευρωπα’ι’κες χωρες. Αντιστροφα νοτια της Σαχαρας, το καλοκαιρι ειναι η εποχη των μεγαλων βροχοπτωσεων, γιατι η ισημερινη μαζα θερμου και εξαιρερικα υγρου αερα – που παραγεται απο τους αληγεις ανεμους – ανεβαινει προς τα βορεια. Στα τελη του καλοκαριου οι μαζες αυτες αερος ξανακατεβαινουν νοτια. Ετσι η μαζα του αερος της Σαχαρας εγκαταλειπει την Μεσογειο θαλασσα, η οποια οπως και το συνολο της Ευρωπης δεχονται τις βροχοπτωσεις που φερνουν οι δυτικοι ανεμοι που ειναι φορτωμενοι με την υγρασια του ατλαντικου ωκεανου.

Οι καταστροφικοι Κυκλωνες και τα Τα’ι’φουν δημιουργουνται σε γηινες περιοχες χωρις ορια μετωπων μαχης και χωρις την ενεργεια των αεριων ρευματων Jet. Προκειται για κολοσιαιες θερμοδυναμικες μηχανες που διατηρουν τις διαφορες θερμοκρασιας μεταξυ της θερμης επιφανειας της θαλασσης και της χαμηλοτερης θερμοκρασιας της ατμοσφαιρας. Η τροφοδοτιση με ενεργεια στην θερμοδυναμικη αυτη μηχανη λαμβανει χωρα απο ενα κυλινδρικα περιστρεφομενο ρευμα αερος, πλατους μερικες εκατονταδες χιλιομετρα, το οποιο πανω απο την επιφανεια της θαλασσας και σε ενα παχος υψους 3.000 περιπου μετρων απορροφα αερα με μεγαλη περιεκτικοτητα σε υγρασια. Το κυλινδρικα περιστρεφομενο ρευμα αερος δημιουργει με τους μεταξυ τους ενωμενους ελικοειδεις βραχιονες πολλους κατακλυσμους και επιταχυνεται αυτο οταν πλησιασει ενα κεντρο χαμηλης πιεσεως. Προτου φθασει ο αερας με μεγαλη περιεκτικοτητα υγρασιας στο ματι του Κυκλωνα, διοχετευεται αυτος σε ενα δακτυλιο ισχυρων ανερχομενων ανεμων.

Οι ανεμοι αυτοι σηκωνουν ενα δισεκατομμυριο τοννους αερα ανα καθε λεπτο σε περιπου 300 μετρα υψους. Στους ανερχομενους ανεμους υγροποιουνται οι υδρατμοι και απελευθερωνουν υψιλα στην ατμοσφαιρα
θερμοτητα. Περιπου το 1/10 της θερμοτητας αυτης χρησιμοποιηται για να επιταχυνη την ταχυτητα του αερα στο κεντρο εως 300 χιλιομετρα την ωρα και να δημιουργηση στην θαλασσια επιφανεια κυματα εως 30 μετρα υψος. Οι θερμοδυναμικες αυτες μηχανες που δημιουργουνται σιγα, σιγα, οταν οι προ’υ’ποθεσεις δημιουργιας αυτων στο περιβαλλον της Υδροσφαιρας και Τροποσφαιρας δεν ευνοουν την αναπτυξην τους, διαλυονται.

Ο πλανητης Γη ως συνολο ειναι μεν οριστικος, τα αποθεματα ομως πρωτων υλων και ενεργειας που περιεχει ειναι απειρως μεγαλα. Ειναι ο χωρος ομως του πλανητη Γη αρκετα μεγαλος και σε θεση για να θρεψη τα προβλεπομενα από 7 δισεκατομμυρια σημερα, σε 9 περιπου δισεκατομμυρια το 2030 και 11,2 δισεκατομμυρια ανθρωπινα οντα το 2100 μ.Χ ; Απο τους περιπου 9 δισεκατομμυρια ανθρωπους του ετους 2030 μ.Χ, θα ζουν στην Αφρικη 1,32 δισεκατομμυρια, στην Ασια 5,1 δισεκατομμυρια, στην Ευρωπη 1,04 δισεκατομμυρια, στην Αυστραλια 35 εκατομμυρια, στην βορεια Αμερικη 850 εκατομμυρια και στην νοτια Αμερικη 680 εκατομμυρια ανθρωποι, που σημαινει οτι περιπου 7,2 δισεκατομμυρια ανθρωποι (το 80 % της υφηλιου) θα ζουν στις χωρες του τριτου και τεταρτου κοσμου της σημερον.

Κανενας δεν μπορει να κλιση τα ματια του στην σημερινη πραγματικοτητα. Ενα τεταρτο των ανθρωπων του πλανητη Γη γεννιεται και πεθαινει απο την πεινα, οπου το ημισυ των ανθρωπων επιζει μετα απο ηθικα και φυσικα βασανιστηρια μεσα σε ενα ωκεανο μιζεριας, απο το οποιο ουτε καν ελπιζει να βγη, οπου ο περιφημος δρομος της αναπτυξης της Νεας Ταξης Πραγματων των μεγιστανων του χρηματος εβρα’ι’κης προελευσης δεν ειναι παρα μια συνεχως αυξανουσα παρακμη. Στο μεσο του ψευτικου αυτου κοσμου, υπαρχει μια νησιδα ευημεριας, μια σχετικη ευζω’ι’α που καθε τοσο αντικαθισταται απο τις σκιες της βαρειας συνειδησης, της ελλειψης προοπτικων, της αδυναμιας, της πληξης, της μοναξιας, των ναρκωτικων, αν οχι της τρελλας.

Η βιομηχανικη κοινωνια στην νησιδα αυτη της ευημεριας βαινει προς την δυση της. Περισσοτεροι απο 1,1 δισεκατομμυρια ανθρωποι σημερα δεν εχουν καμια προσβαση σε ποσιμο γλυκο νερο και 2,4 δισεκατομμυρια ανθρωποι δεν εχουν τις απαραιτητες υγειονομικες εγκαταστασεις για τις πρωτες τους αναγκες καθαριοτητας. Ενω μονο μερικες χωρες κατεχουν πανω απο 60 % του ελεγχου σε ποσιμο νερο, η Ασια με 60 % του παγκοσμιου πληθυσμου ζει με το 30 % του ποσιμου νερου. Καθε χρονο πεθαινουν πανω απο 5 εκατομμυρια ανθρωποι απο αρρωστιες που οφειλουται στην ελλειψη ποσιμου νερου.




Για να λυθη το μεγαλο προβλημα ελλειψηs του ποσιμου νερου απο μεγαλες γηινες περιοχες ειτε με εξευρεση νεων υδροφορων οριζοντων εντος του φλοιου της Γης, ειτε με την συστηματικη συγκεντρωση των βροχοπτωσεων, ειτε με την δημιουργια μεγαλου αριθμου φραγματων για τιθατευση και οχι για εμπορευματοποιηση του ρου των ποταμων και συγκεντρωση των υδατων σε καταλληλες περιοχες, ειτε με αφαλατωση του θαλασσιου νερου – ισως με την μεθοδο της αντιστροφης οσμωσης με καταλληλες μεμβρανες και χωρις μεγαλες δαπανες – απαιτουνται στενη συνεργασια και συμμετοχη στις δαπανες μεταξυ των ενδιαφερομενων κρατων υπο την εποπτεια ενος καταλληλου διεθνους οργανισμου, ξενου προς πασα μορφη εμπορευματοποιησης, του τοσο σπουδαιου αυτου προ’ι’οντος. Η γηινη επιφανεια με τα 510 εκατομμυρια τετραγωνικα χιλιομετρα της καλυπτεται απο την ξηρα με περιπου 30 % (153 εκατομμυρια τετραγωνικα χιλιομετρα). Εαν αφαιρεθουν οι ακαταλληλες για την ζωη περιοχες, οπως π.χ. οι ακομη παγωμενοι πολοι, μενουν σαν υπολοιπο 135 εκατομμυρια τετραγωνικα χιλιομετρα. Απο αυτα καλλιεργονται σημερα περιπου το 10 %, δηλαδη 13,5 εκατομμυρια τετραγωνικα χιλιομετρα.

Για την διατροφη, ρουχισμο κλπ απαιτουνται για καθε 800 ανθρωπους περιπου ενα τετραγωνικο χιλιομετρο. Συνολικα καταναλωνει σημερα ο ανθρωπινος πληθυσμος της Γης καθε ημερα κατα μεσο ορο και κεφαλη 2420 θερμιδες. Το συνολικο ποσο προ’ι’οντων διατροφης που οφειλει να παραχθη, υπολογιζεται ως εξης: 2011, 7 δισεκατομμυρια ανθρωποι, 15,84 δισεκατομμυρια χιλιοθερμιδες ημερησιως, 2030, 9 δισεκατομμυρια ανθρωποι, 21.88 δισεκατομμυρια χιλιοθερμιδες ημερησιως, 2100, 11,2 δισεκατομμυρια ανθρωποι, 29,04 δισεκατομμυρια χιλιοθερμιδες ημερησιως.



Η επεκταση της καλλιεργησιμης επιφανειας της γηινης ξηρας και η αποδοτικοτερη εκμεταλλευση του θαλασσιου περιβαλλοντος και της υδροπονιας, παραλληλα με την συνθετικη παραγωγη προ’ι’οντων διατροφης, γινεται δυνατη υπο προ’υ’ποθεσεις, η διατροφη περισσοτερων των 11 δισεκατομμυριων ανθρωπων. Συνεπως η συνολικη παραγωγη ειδων διατροφης θα ειναι, υπο προ’υ’ποθεσεις, επαρκης για καλυψη των διατροφικων αναγκων του αυξανομενου γηινου ανθρωπινου πληθυσμου εως το ετος 2100 μ.Χ. Οι ελλειπεις υποδομες ομως και η ανεπαρκης διανομη, σε συνδιασμο με την πολιτικη ασταθεια, την χρονια φτωχεια και την διαφθορα παγκοσμια, θα οδηγησουν σε διατροφικα προβληματα, ιδιαιτερα σε μεγαλες περιοχες της Αφρικης και της Ασιας. Εδω και περισσοτερο απο εκατο χρονια προσπαθουν οι γεωεπιστημονες να κατανοησουν ως συνολο τον πλανητη Γη και τις γεωλογικες δομες της, αλλα και την μορφη και δομη των ηπειρων και των ωκεανων της. Η γεωλογια, η γεωφυσικη και η γεωχημεια αποτελουν, σε ενα ενιαιο συστημα, την επιστημονικη τριαινα προς κατακτηση των μεταλλευτικων αποθεματων των ηπειρων και των ωκεανων του πλανητη Γη. Τα γεωλογικα δεδομενα αξιολογουνται με κριτηριο την δυνατοτητα να αποτελεσουν οδηγον ανακαλυψης κοιτασματων πρωτων υλων. Τα γεωφυσικα και γεωχημικα δεδομενα αξιολογουνται υπο το πρισμα των γεωλογικων μεταβλητων και αλληλοσυσχετιζονται, με σκοπο την εκτιμηση της πιθανοτητας μεταλλοφοριας.

Οι μεχρι σημερα γνωσεις μας δειχνουν, οτι η ιστορια του πλανητη μας και τα κοιτασματα πρωτων υλων επ’ αυτης, συσχετιζονται μεταξυ τους. Οι λεπτομερεις αναλυσεις της γηινης ιστοριας εδωσαν χρησιμες πληροφοριες τοσο για την γεννηση οσο και για τις ενδιαφερουσες απο αποψεως μεταλλοφοριας περιοχες και ερμηνειας των βασικων μηχανισμων δια των οποιων σχηματιζονται τα περισσοτερα κοιτασματα πρωτων υλων. Πολλα κοιτασματα πρωτων υλων βρισκονται σε θεσεις, οι οποιες καθοριζονται απο τον μηχανισμο προελευσης της κινητικης ενεργεια των λιθοσφαιρικων πλακων. Με την ανασυσταση των μετατοπισθεντων ηπειρων μπορουν να εντοπισθουν μεταλλογενετικες επαρχιες, γνωστες απο ενα τεμαχος, εις το αλλο τεμαχος μιας ενιαιας αρχικα ηπειρου.



Προς την κατευθυνση αυτη δραστηριοποιηται η αναζητηση κοιτασματων ανθρακος και υδρογονανθρακων και εις τις δυο απεναντι περιοχες του Ατλαντικου ωκεανου της Αφρικης και νοτιας Αμερικης. Με την κατανοηση της ιστοριας παλαιων λιθοσφαιρικων πλακων και την συγκεντρωση κριτηριων ως π.χ. πολικοτητα της συστασης μαγνητικων πετρωματων (θολε’ι’τικα, ασβετολιθικα, αλκαλικα), παρουσια πετρωματων του οφιολικου συμπλεγματος, τυπος μεταμορφωσεως, τυπος και διευθυνση μεταφορας ιζηματων κλπ. μπορουν να εφαρμοστουν οι μεταλλογενετικοι κανονες, που διαπιστωνονται σημερα στις εν ενεργεια λιθοσφαιρικες πλακες, για να αναζητηθουν σε ευνο’ι’κες περιοχες κοιτασματα πρωτων υλων.

Με την ερμηνεια των νεωτερων γεωλογικων γεγονοτων στα πλαισια της δρασεως συγχρονων λιθοσφαιρικων πλακων και την μελετη της σεισμικοτητας, της νεωτερης ηφαιστειοτητας κ.α. μπορουν να εντοπισθουν περιοχες κατανομης νεαρων κοιτασματων πρωτων υλων. Στις περιοχες συγκλινουσων λιθοσφαιρικων πλακων και δη σε διαφορες αποστασεις απο την ταφρο της μη καταδυομενης πλακας, λογω της αφθονου ηφαιστειοτητας προερχομενης απο την μερικη τηξη του ωκεανιου φλοιου της καταδυομενης λιθοσφαιρικης πλακας, συνεπως απο την τριβη παραγομενης θερμοτητας, εντοπισθηκαν κοιτασματα χρωμιτου (Κουβα, Καλιφορνια, Ορεγκον και Αλασκα), χαλκου, ψευδαργυρου, Μολυβδου (Κουβα, Καλιφορνια, Αλασκα και Κουροκο Ιαπωνιας), ατμοδο’υ’δροθερμικα κοιτασματα μαγγανιου συνδεομενα με θαλασσια ιζηματα (Κουβα και Καλοφορνια), μαγνητιτου-χαλκοπυριτου (Πουερτο Ρικο, Μεξικο, Καλιφορνια, Βρεταννικη Κολομβια και Αλασκα), χρυσου (Καλιφορνια και νοτιοανατολικη Αλασκ;α), πορφυρικου τυπου χαλκου και μολυβδαινιου (Πουερτο Ρικο, Παναμα, Μεξικο, νοτιοδυτικα των ΗΠΑ και Βρεταννικη Κολομβια), αργυρου, μολυβδου, ψευδαργυρου (Μεξικο, δυτικα των ΗΠΑ).



Σχετικα με τα ιζηματογενη κοιτασματα πρωτων υλων σημασια εχει το μεγεθος της περιεκτικοτητας σε ορισμενα στοιχεια μεσα στα ιζηματα που προερχονται απο την διαβρωση διαφορων μητρικων πετρωματων. Τα κυρια στοιχεια ιζηματογενων σχηματισμων ειναι ευγενη μεταλλα Αυ, Αg, Pt, Διαμαντια, Μαγνετιτης, Ιλμενιτης, Τιτανομαγνετιτης, Κασσιτερος, Ζιρκονιο, Βολφραμιο, Ρουτιλιο, Μοναζιτης κ.α. Σε περιοχες της υφαλοκρηπιδας και ηπειρωτικης κατωφερειας και σε θαλασσια βαθη κυριως μεταξυ 50 και 600 μετρα αλλα και σε μεγαλυτερα συναντιωνται ζωνες ιζηματογενειας φωσφοριτων σε μορφη κονδυλων, φλοιων και μεταλλοφορων αμμων. Οι μεγαλες επιφανειες των ωκεανων και σε θαλασσια βαθη 5.000 μετρων και ανω περιεχουν κονδυλους μαγγανιου, οι οποιοι αποτελουνται απο οξυδια του σιδηρου και μαγγανιου και απο μικρες περιεκτικοτητες Ζn, Cu, Ag, Co, Ni κ.α. Μεταλλοφορα αλάτουχα διαλυματα με υψηλες αναλογιες σε Fe, Mn, Zn, Cu, Pb και Agδημιουργουνται σε ρηξιγενεις ταφρους και ενεργες μεσοωκεανιες ραχες στο μηκος των οποιων λαμβανουν χωρα ωκεανιες διευρυνσεις ως π.χ. στην αυλακα της Καλιφορνιας η οποια ειναι μια ιζηματογενης προεκταση προς βορραν του κολπου της Καλιφορνιας, στην Κασπια θαλασσα και εις την Ερυθρα θαλασσα. Η Ερυθρα θαλασσα αποτελει ενεργη μεσοωκεανια ραχη κατα μηκος της οποιας λαμβανει χωρα ωκεανιος διευρυνση. Τα τελευταια χρονια η ζητηση για κρισιμα για την ενεργεια μεταλλικα στοιχεια σπανιων γαιων ως π.χ. Te, Hf, Ta, Te, In, Dy,La, Ce, Eu, Td, και Y αυξανεται κατακορυφα και υπερξεπερνα την προσφορα κυριως από την Κινα που υπαρχει σκοπημα ελαχιστα. H Κινα μετα το 2005 θετει ολο και αυστηροτερα ορια στις εξαγωγες των ως ανω σπανιων γαιων προβαλλοντας ως δικαιολογια την αυξημενη ζητηση αυτων απο τις δικες της κατασκευαστικες βιομηχανιες στον τομεα της πρασινης ενεργειας.Τα αποθεματα των υλικων του ως ανω ειδους συχνα απομονωνται σαν υποπρο’ι’οντα της εξορυξης κοιτασματων αλουμινιου, ψευδαργυρου και χαλκου. Απο την εξορυξη χαλκου π.χ. απομονωθηκαν αρκετεςποσοτητες Τe, ενα βασικο στοιχειο των φωτοβολτα’ι’κων εγκαταστασεων.



Περαν απο την καταστρεπτικη εξαρτηση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. απο τους υδρογονοναθρακες ερχεται συμπληρωματικα και η εξαρτηση απο τις σπανιες γαιες. Κρισιμος κινδυνος ελλειψης υπαρχει στα στοιχεια Τe, Υ και Ιn.ΗΠΑ Η ζητηση για το Υτριο (Υ) ξεπερασε την παραγωγη ηδη το 2010. Το Εu (ευρωπιο) και το Td(τερβιο) εχουν ιδιοτητες φωσφοριζουσες (το τερβιο σε κιντρινοπρασινο και το ευρωπιο σε γαλαζιο-κοκκινο) ενω το Υτριο φιλοξενει τα ιοντα του ευρωπιου που απελευθερωνουν το φωσφοριζοντα κοκκινο.

Οι ιδιοτητες του Ινδιου (In) να ειναι ταυτοχρονα ηλεκτρικα αγωγιμο και οπτικα διαφανο το καθιστουν ζωτικης σημασιας για τις επιπεδες οθονες των υπολογιστων και των τηλεορασεων. Το Ερβιο (Er) ειναι ενα ζωτικης σημασιας συστατικο των οπτικων ινων που χρησιμοποιουνται για να μεταφερουν κωδικοποιημενες με το φως πληροφοριες σε ολον τον πλανητη Γη. Η ασυγκριτη αντοχη του Αφνιο (Hf) στην θερμοτητα το κανει απαραιτητο για την χρησιμοποιηση αυτου στα ακροφυσια των κινηρων των μεγαλων πυραυλων, για την μειωση του μεγεθους των τρανζιστορ κ.α. Το Τανταλιο (Ta) χρησιμοποιηται σχεδον σε ολες τις ηλεκτρονικες συσκευες χειρος, ενω το Τεχνητιο (Τc) σε ιατρικες απεικονιστικες τεχνικες. Στους μαγνητες υψηλης υερμοκρασιας χρησιμοποιηται το Δυσπροσιο (Dy) ιδιαιτερα οταν αυτο αναμειγνυεται με το τερβιο και τον σιδηρο. Το Λανθανιο (La) και Δημητριο (Ce) χρησιμοποιουνται στις μπαταριες ιοντων λιθιου που κυριαρχουν στους ηλεκτρονικους υπολογιστας, στα κινητα τηλεφωνα, στους αναπτηρες σαν στοιχειο αναφλεξης κ.α.

Η θαλασσια Μεταλλευτικη στερεων πρωτων υλων σε συγκριση με την Μεταλλευτικη της ξηρας διαφερει στο οτι θα πρεπει να αντιμετωπισθη για να γινη αυτη δυνατη ενα υδατινο περιβλημα. Τα μεχρι σημερα υπαρχοντα συστηματα για την εκμεταλλευση και μεταφορα σταθερων πρωτων υλων απο τον βυθον της θαλασσης εως 200 μετρα βαθος ειναι συνδεδεμενα με ειδικα πλοια και πλωτες μοναδες. Η τελειοποιηση των γνωστων τεχνολογιων ειναι στενα συνδεδεμενη με την βασικη και εφηρμοσμενη τεχνολογικη ερευνα.



Η αναπτυξη νεων τεχνολογιων πανω σε νεες αρχες που δεν χρησιμοποιηθηκαν ακομη, απαιτει πολλα χρονια βασικης ερευνας. Καθε μια απο τις δυνατοτητες εχει δυο σκαλοπατια αναπτυξης Η «τελειοποιηση» στοχευει στην μεγενθυση της οικονομικοτητας και του βαθμου χρησιμοποιησης της παραγωγικης διαδικασιας. Η αναπτυξη νεων τεχνολογιων ειναι δαπανηρη και χρονοβορα διαδικασια και το πεδιο δρασεως της βασικης ερευνας. Ο δρομος απο την βασικη στην εφαρμοσμενη ερευνα ειναι σπαρμενος με αγκαθια, τα οποια ξεριζωνουν οι ερευνητες. Τα ιζηματογενη πετρωματα κατω απο την επιφανεια της θαλασσας καλυπτουν μια επιφανεια 70 εως 80 εκατομμυρια τετραγωνικα χιλιομετρα και παρουσιαζουν στο ενα Τριτο περιπου στοιχεια που δικαιολογουν ερευνετικες εργασιες για εντοπισμο κοιτασματων υδρογονανθρακων. Οι θαλασσες, που καλυπτουν τις εσωτερικες περιοχες των υφαλοκρηπιδων, ειναι περιοχες που κατα κανονα σκεπασθηκαν με νερο κατα την τελευταια τηξη των παγων προ 25 περιπου εκατομμυρια χρονια (Βορειος θαλασσα, κολπος της Παταγονιας, Λου’ι’ζιανα, Βορειο Αιγαιο κ.α.). Τα πετρωματα του θαλασσιου υποβαθρου των ως ανω περιοχων ταυτιζονται με τα πετρωματα της γειτονικης στερεας σε αντιθεση με τις εξωτερικες περιοχες της υφαλοκρηπιδας και ηπειρωτικης κατωφερειας που λογω γεωσυγκλινων, τεκτογενεσεων και ορογενεσεων βυθιστηκαν.



Ο κυκλος αυτος θεωρειται οτι αρχησε με την αποθεση ιζηματων μεγαλου παχους εντος επιμηκων λωριδων, επι φλοιου υφισταμενου βραδειαν βυθιση (φασης γεωσυγκλινου). Με την φαση τεκτογενεσεως ακολουθησε μια εντονος παραμορφωση των ιζηματων εναποθεσεως με τεκτονικες ανυψωσεις και καταβυθισεις, με ηφαιστειοτητα και τελικη ενσωματωση αυτων εντος της ηπειρωτικης μαζας των ηπειρωτικων περιθωριων. Απο την αλλη πλευρα στο εσωτερικο των ωκεανων, μακρυα απο τις ηπειρωτικες μαζες, το ιζηματογενες καλυμμα ειναι λεπτο και συνεπως στις περιοχες αυτες δεν μπορουν να συγκεντρωθουν ιζηματα μεγαλου παχους που θα μπορουσαν να περιεχουν κοιτασματα υδρογονανθρακων. Τετοιες περιοχες ειναι και η Ν.Α. Μεσογειος και οι περιοχες με- ταξυ Κρητης και Λιβυης. Τα ιζηματα συνεπως της υφαλοκρηπιδας και της ηπειρωτικης κατωφερειας αποτιθενται επι ηπειρωτικου φλοιου.



Πολλες φορες μεγαλα ιζηματογενη πακετα εγκλοβιζονται απο την πληρη καταδυση μιας παρεμβαλομενης ωκεανιας λιθοσφαιρας μεταξυ δυο ηπειρων ως π.χ. η θαλασσα των Μολουκων οπου δυο νησιωτικα τοξα συνθλιβονται. Απο την αλλη πλευρα μπορει ενα πακετο ιζηματων να λαβη την μορφην λιθοσφαιρας ως π.χ. οι ιζηματογενεις σφηνες στην περιοχη των νησων Κοντιακ και του κολπου της Αλασκας. Η Αλασκα αποτελει ενα μωσα’ι’κο απο μικρες λιθοσφαιρικες πλακες που μετακινηθηκαν περιξ της γηινης επιφανειας τα τελευταια 160 εκατομμυρια χρονια για να καταληξουν εκει που βρισκονται σημερα.

Τα ιζηματογενη πετρωματα της Ιουρασικης και Κρητηδικης γεωλογικης περιοδου (Μεσοζω’ι’κη γεωλογικη εποχη) με ελπιδοφορα μεγαλα κοιτασματα υδρογονανθρακων καλυπτουν μια επιφανεια των 310.000 τετραγωνικων χιλιομετρων. Στην ανατολικη υφαλοκρηπιδα και ηπειρωτικη κατωφερεια της Βραζιλιας, ελπιδοφορες περιοχες για την υπαρξη κοιτασματων υδρογονανθρακων ειναι οι λεκανες μεταξυ Σεργκιπε-Αλαγκεα στα βορεια και Σανφος στα νοτια. Στις περιοχες αυτες συναντιουνται χαρακτηριστικα στρωματα πετρωματων, πουαντιπροσωπευουν τα διαφορα σταδια αποχωρισμου των ηπειρων της νοτιας Αμερικης και Αφρικης και την συνδεομενη δημιουργια του νοτιουαντλαντικου ωκεανου.

Η μεση δυτικοαφρικανικη θαλασσια περιοχη και οι περιοχες της βαθειας θαλασσας του Ατλαντικου θεωρουνται ως ελπιδοφορες περιοχες για κοιτασματα υδρογονανθρακων. Μεγαλο ενδιαφερον παρουσιαζουν επισης οι θαλασσιες περιοχες Αργεντινης-Βρασιλιας ως δε και το βυθισμα Ποκαλ-Πλατεαου. Η δημιουργια των μεγαλων κοιτασματων υδρογονανθρακων της εγγυς και μεσης Ανατολης, οφειλεται κυριως στην Τηθυαν θαλασσα επι της οποιας κατα την διαρκεια της Μεσοζω’ι’κης γεωλογικης εποχης και της τριτογενους περιοδου σχηματισθηκαν ανοιχτες λεκανες και λιμνες με στασιμα νερα. Σε αυτες συγκεντρωθηκαν υπολειμματα του ζω’ι’κου και φυτικου κοσμου μεσοζω’ι’κης εποχης και λογω ελλειψεως οξυγονου οδηγησαν στην δημιουργια των κοιτασματων υδρογονανθρακων εντος βαραθρωδη ανθρακικα αποθεματικα πετρωματα (ασβεστολιθοι και δολομιται) και πορωδεις αμμους.

Ως μονωτικα υπερκειμενα των κοιτασματων πετρωματα, εμφανιζονται αργιλοι, μαργαι, γυψοι και αλατα. Με τις γεωτεκτονικες κινησεις και πτυχωσεις δημιουργηθηκαν στις ορογενετικες λωριδες αντικλινα και εν γενει με τις τεκτονικες ανυψωσεις και καταβυθισεις καταλληλες παγιδες μεγαλων ποσοτητων κοιτασματων υδρογονανθρακων τοσο στην ευρωασιατικη οσο και στην αφρικανικη λιθοσφαιρικη πλακα.

Γενικα τα κοιτασματα υδρογονανθρακων της εγγυς και μεσης Ανατολης χαρακτηριζονται :

1. απο κοιτασματα εντος νεων οροσειρων ‘η εντος των παρυφων αυτων, ως π.χ. τα κοιτασματα του Ιραν, του βορειου Ιρακ (Μοσουλ και Κιρκουκ).

2. απο κοιτασματα επι της παλαιας αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας και της αφρικανικης υφαλοκρηπιδας ως π.χ. τα κοιτασματα της Σαουδικης Αραβιας, του Κουβε’ι’τ, των Σε’ι’χατων του περσικου κολπου, της Αλγεριας, της Λιβυης, της Νιγηριας κ.α.

Η υπαρξη κοιτασματων υδρογονανθρακων τριτογενους γεωλογικης εποχης στο βορειο Αιγαιο και το γεγονος εντοπισμου των μεγαλυτερων κοιτασματων μεσοζω’ι’κης γεωλογικης εποχης περιξ της Μεσογειου θαλασσης, δεν σημαινει την υπαρξη παρομοιων κοιτασματων και στο υποβαθρο του υπολοιπου Αιγαιου πελαγους και εν γενει της Μεσογειου θαλασσης. Στην Μεσογειο θαλασσα, καταδυεται το βορειο μερος της αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας επι της ελληνικης ταφρου βαθους 5.000 μετρων η οποια απο τα στενα του Γιβραλταρ δια μεσου Σικελιας, Ανδριατικης θαλασσας και Ιονιου πελαγους συνεχιζεται νοτια της Κρητης και καμπτεται περαιτερω διερχομενη απο την Κυπρο και εν συνεχεια συνεχιζοντας προς την Μικρα Ασια και Ιραν.

Πριν περιπου 6 εκατομμυρια χρονια (στο τελος του Μειοκαινου της τριτογενους γεωλογικης αποχης) μετακινηθηκε η αφρικανικη πλακα προς βορρα και συγκρουσθηκε με την ευρωπη και εκλεισε την θαλασσια διοδο προς τον ατλαντικο ωκεανο με αποτελεσμα να διακοπη η ροη υδατων απο τον αντλαντικο ωκεανο προς την Τηθυα θαλασσα και η δημιουργια της Μεσογειου ερημου με διασπαρμενες κλειστες θαλασσιες λεκανες. Η συγκρουση των δυο αυτων λιθοσφαικων πλακων διεσπασε τμηματα της βορειας Αφρικης και δημιουργησε τις Αλπεις με ταυτοχρονο αποχωρισμο των νησων Κορσικη και Σαρδηνια απο την Γαλλια και Ισπανια.

Επειδη η αφρικανικη λιθοσφαιρικη πλακα βυθιζομενη συγκρουεται με την ευρασιατικη λιθοσφαιρικη πλακα στο θαλασσιο υποβαθρο του Αρχιπελαγους του Αιγαιου, η νησος Κρητη μετακινειται προς την Αφρικη.

Ο κατακερματισμος και η καταβυθιση της Αιγηιδας πριν 10.000-12.000 χρονια οφειλεται στην εκδηλωση των φαινομενων, ως ανοδος της σταθμης της θαλασσιας επιφανειας, μεγαλοι σεισμοι και ηφαιστειακες εκρηξεις μεγαλης εντασεως και χρονικης διαρκειας.

Οποιος αναλυσει τις φασεις των ερευνητικων εργασιων για τον εντοπισμο κοιτασματων υδρογονανθρακων απο το 1920 εως το 2011 μ.Χ. θα διαπιστωσει, οτι λογω των κλιματολογικων μεταβολων στον πλανητη Γη, που καθ’ολου δεν οφειλονται στις ανθρωπινες δραστηριοτητες με παραγωγη CO2 και δημιουργιας του δηθεν φαινομενου του θερμοκηπιου, ο επομενος χωρος ακομη και πολεμικων συγκρουσεων μεταξυ ΗΠΑ, Ρωσιας, Σουηδιας και Νορβηγιας ειναι ο χωρος του βορειου και ακομη παγωμενου ωκεανου, με πιθανοτητες μεγαλων ποσοτητων κοιτασματων υδρογονανθρακων. Τον Ιουλιο του 2010 στην περιοχη Baffin Bay μεταξυ Καναδα και Γροιλανδιας ορυσσεται μια ερευνητικη γεωτριση για τον εντοπισμο κοιτασματων υδρογονανθρακων.

Τα αποθεματα υδρογονανθρακων στην θαλασσια περιοχη βορεια της Γροιλανδιας υπολογιζονται προσωρινα με περιπου 50 δισεκατομμυρια βαρελια. Επιπλεον θα διαπιστωσει, οτι η τεχνολογια πετρελαιομαστευσης και εκμεταλλευσης κοιτασματων φυσικου αεριου απο μεγαλυτερα των 600 μετρων θαλασσιου βαθους εξελισεται ραγδαια και οτι η μεχρι σημερα αποδοση ενος κοιτασματος πετρελαιου των περιπου 30 % αυξανεται με την χρησιμοποιηση της δευτερογενους και τριτογενους εκμεταλλευσης εξαρτωμενης απο την ποιοτητα (ιξωδες) του πετρελαιου.

Εδω οφειλουμεν να διαχωρισουμεν, οτι αλλο πραγμα ειναι οι εγκαταστασεις ερευνων σε θαλασσιιο περιβαλον για εντοπισμο κοιτασματων υδρογονανθρακων και αλλο πραγμα οι εγκαταστασεις παραγωγης με ολες τις αναγκαιες υποδομες εμπλοτισμου του προ’ι’οντος και μεταφορα αυτου στους καταναλωτες. Υπο την σκοπια της κινητοποιησης (Mobilität) προκυπτει η εξης κατανομη των εγκαταστασεων παραγωγης.

Πλατφορμες

1. κατα τοποθεσια σταθερες

α. κατασκευες απο χαλυβα

β. κατασκευες σκυροδεματος

2. κινουμενες κατασκευες

α. πλοια

β. νησοι

γ. ημιπλωτηρες

Αγκυρωβολημενα συστηματα στον πυθμενα των θαλασσων

1. με στεγανους χωρουςα. μονοπηγαδα β. πολυπηγαδα

2. ανευ στεγανων χωρωνα. μονοπηγαδα β. πολυπηγαδα

Οι σταθερες πλατφορμες απο σκυροδεμα τοποθετουνται σε θαλασσιες περιοχες οπου τα υδατα παγωνουν και οι δυναμεις που δημιουργουνται θα κατεστρεφαν καθε κατασκευη πλατφορμων απο σωληνωσεις χαλυβος. Το προβλημα του θαλασσιου βαθους περαν των 600 μετρων και εως 2.000 μετρων αντιμετωπιζεται ως εξης : 1. Πλατφορμες Tension-Leg Οι ημιπλωτες εγκαταστασεις που πλεουν επι της θαλασσιας επιφανειας συνδεονται με ειδικα καλωδια χαλυβος με τις θεμελιωσεις επι του θαλασσιουβυθου.

2. Αυτοματα συστηματα εγκαταστασεων παραγωγης επι της επιφανειας του θαλασσιου βυθου και με γεωτρησεις στο θαλασσιο υποβαθρο. Για τον εντοπισμο κοιτασματων υδρογονανθρακων σε βαθειες θαλασσες εχει εξειδικευθει η εταιρεια «Seadrill» του νορβηγου δισεκατομμυριουχου John Fredriksen η οποια χρησιμοποιει τοσο ειδικα πλοια οσο και ημιπλωτηρες με γεωτρυπανα. Οι ημερησιες δαπανες ειναι ομως τεραστιες και ξεπερνουν τα 100.000 δολλαρις των ΗΠΑ. Μετα τα γεγονοτα της γεωτρισης το 2010 στον κολπο του Μεξικου παραμενει υπο αμφιβολια κατα ποσο εχει νοημα η πετρελαιομαστευη απο κοιτασματα στο υποβαθρο βαθεων θαλασσων.

Βεβαιως χωρις την παραγωγη υδρογονανθρακων απο το υποβαθρο των βαθεων Θαλασσων θα δημιουργηθουν στο εγγυς μελλον κρισιμες στενωσεις στην προσφορα υδρογονανθρακων με ραγδαιες αυξησεις στις τιμες αυτων. Η μητερα ολων των πετρελαιοπηγων, το κοιτασμα «Ghamar» της Σουδικης Αραβιας, ξεπερασε το μεγιστο της ημερησιας παραγωγης του ηδη το 2006, ακολουθουμενο απο το δευτερο μεγαλο κοιτασμα Cantarell του κολπου του Μεξικου που εντοπισθηκεν το 1976. Επισης και στο τριτο μεγαλο κοιτασμα Burgan του Κουβε’ι’τ μειωνεται αισθητα η ημερησια παραγωγη.



Γενικα το μεγιστο της παγκοσμιας παραγωγης υδρογονανθρακων εχει ξεπεραστει και βρισκομαστε σημερα σε μια κατιουσα φαση. Στις αρχες του 21ου μ.Χ. αιωνα η ετησια παγκοσμια παραγωγη Πετρελαιου ηταν 27 δισεκατομμυρια βαρελια ενω τα νεοεντοπισθενα δεν ξεπερνουσαν τα 10 δισεκατομμυρια βαρελια με τασεις προς μεγαλυτερα θαλασσια βαθη. Το ετσι ονομασθεν «παραθυρο πετρελαιου», δηλαδη η πετρελα’ι’κη ζωνη περιοριζεται μεταξυ 2.000 και 5.000 μετρα θαλασσιο βαθος. Η τεχνολογια για την αλωση του βυθου και του υποβαθρου των θαλασσων βρισκεται σημερα σε ενα κομβικο σημειο. Οι βιομηχανικες αποικιες επι των θαλασιων επιφανειων και βυθων βρισκονται προ των πυλων. Σε λιγο θα βλεπουμε επι των επιφανειων των βαθεων θαλασσων Πλεουμενες βιομηχανικες εγκαταστασεις

α. για την εκ εκχυλισεως του θαλασσιου υδατος παραγωγη Ουρανιου.

β. για την παραγωγη υδρογονου και οξυγονου απο το θαλασσιο νερο με την ηλεκτρολυση με την βοηθεια ηλιακων εγκαταστασεων.

γ. για την αφαλατωση αλμυρου νερου με εγκαταστασεις αντιστροφης οσμωσης.

δ. για τις εγκαταστασεις εκμεταλλευσης ιζηματογενων βαρεων ορυκτων που θα βρισκονται μονιμα στο θαλασσιο βυθο.

ε. για τις εγκαταστασεις εκμεταλλευσης κονδυλων μαγγανιου απο βαθειες θαλασσες κ.α.

Πολλα «προσωπεια» δολοφονων και βασανιστων κατασκευασθηκαν στο παρελθον και κατασκευαζονται και σημερα απο τους ιδιους ανθρωπους για τον ελεγχο των στρατηγικων πρωτων υλων του πλανητη μας. Το οτι ηταν και ειναι δικτατορες, βασανιστες και δολοφονοι δεν ειχε και δεν εχει καμια σημασια οσο καιρο θεωρουνται καλοι, μετριοπαθεις και καταληλοι για «μπιζνες». Οταν ομως αυτοι ξεφευγουν απο την χαραγμενη γραμμη και γινονται υπερ το δεον ανεξαρτητοι ‘η ενοχλουν καποιους ‘η θετουν σε κινδυνο καποια εμπορικα συμφεροντα ‘η οτιδηποτε αλλο, μετατρεπονται σε μια νυχτα σε μετενσαρκωσεις του Τζενγκιζ Χαν και ξυλωνονται ‘η δολοφονουνται. Εγκαθιδρυουν στις περιοχες τωνστρατηγικων κοιτασματων πρωτων υλων τα προτεκτορατα τους κατα την εκδοση της συγχρονης αποικιοκρατιας. «Θα πρεπει να παραχωρης στις χωρες αυτες δηθεν ανεξαρτησια και ελευθερια και να κυβερνας πισω απο ενα προσωπειο. Πρεπει να συγκαταληφθη η προσαρτηση των χωρων αυτων με προπετασματα παραμυθιων, οπως των ουδετερων κρατων εν μεσω αντιμαχομενων δυναμεων ‘η σφαιρων επιρροης». Ο χαλδαιος μαγος της απατης και διαμελιστης των εθνων «Αβρααμ» δεν μπορει σημερα με τετοιες μεθοδους και δια της Νεας Ταξης Πραγματων, να γινη ειρηνοποιος μεταξυ των τριων εβραιογεννων θρησκειων. Το παλιο πλαστο μοντελλο του θρησκευτικου και το νεο και επισης πλαστο μοντελο του διεθνους πολιτικου σιωνισμου, που εκει οπου πηγαιναν και οπου σημερα πηγαινουν αφησαν και αφηνουν πισω τους καπνιζοντα ερειπια, δεν μπορουν πλεον σημερα να πεισουν κανενα απο τους ανθρωπους που σκεφθονται βαση της Λογικης του Αριστοτελη.



Η «Pax Αmerikana των Μωησηδων» που ελεγχουν σημερα τις ΗΠΑ, δεν εχει καμια σχεση με την «Pax Αthenaica των Περικληδων» που κυβερνουσαν την αρχαια Αθηνα. Αν ποτε υπαρξη μια «Πανανθρωπινη Παγκοσμιοτητα» θα βασιζεται αυτη – παρα το εβραιοκινουμενο προσωπειο «Παπαδημος» – στην πανανθρωπινη πνευματικη μητρα με το ονομα «Παγκοσμια Ελληνικοτητα», η οποια δεν εχει καμια σχεση με τα σημερινα εβραιοκαθοδηγουμενα πολιτικα και θρησκευτικα εξουσιαστικα σκουπιδια της Ρωμιοσυνης. Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου, 21.11.2011Dimitris N. AdamopoulosΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ

http://www.arxaiaithomi.gr



http://www.berlin-athen.eu


----------------------------------------------------------------------
Τεράστια αποθέματα νερού στην Αφρική!!!
ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ;;;

http://erevnw.blogspot.gr/2013/12/blog-post_20.html
----------------------------------------------------------------------
Μυστικοί υπόγειοι ποταμοί; Γλυκό νερό στους ωκεανούς: Τεράστια αποθέματα κάτω από τη θάλασσα βρήκαν οι επιστήμονες

http://erevnw.blogspot.gr/2013/12/blog-post_7628.html

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 21.11.2011 ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ :Τα σημερινα πεδία μάχης για την παγκόσμια κυριαρχία είναι το νερό και οι στρατηγικές πρώτες ύλες μέσα και στην επιφάνεια της γής καθώς και στον βυθό και στο υπόβαθρο των θαλασσών

 

Πηγή

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34419

Trending Articles