12.500 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ.
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΣΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ;
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ;
Η τρόικα επιστρέφει πριν από το ερχόμενο Σάββατο, για να βάλει ξανά στην προκρούστεια κλίνη την ελληνική οικονομία. Η επιστροφή του κλιμακίου στην Αθήνα σηματοδοτεί τη δεύτερη και πλέον κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, από τις οποίες θα κριθεί η ομαλή εκταμίευση της δόσης των 8,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Τα «ανοιχτά μέτωπα» είναι πολλά και η επίλυση των προβλημάτων μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ενώ τα μεγάλα «αγκάθια» των
διαπραγματεύσεων που παραμένουν είναι τα εξής:
-Απολύσεις – δημόσιος τομέας: Η τρόικα θέλει εντός του Ιουλίου να προκύψουν τα 12.500 ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, δηλαδή θα βρεθούν ένα βήμα πριν από την απόλυση. Ταυτόχρονα, δίνει μεγάλη βαρύτητα και στην αξιολόγηση, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή την ανάλογη διαδικασία για τουλάχιστον 20.000 δημοσίους υπαλλήλους.
-ΦΠΑ – εστίαση: Η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% έτυχε αρνητικής υποδοχής από την πλευρά της τρόικας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης, οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας δεν προτίθενται να αποδεχτούν ένα μέτρο που πιστεύουν ότι θα προκαλέσει μείωση στα δημόσια έσοδα.
-Φόρος στα ακίνητα: Η τρόικα επίσης δεν θέλει να ακούει «ούτε λέξη» για την εφαρμογή ενός νέου φόρου που δεν θα διασφαλίζει την είσπραξη των 3,17 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων για το επόμενο έτος. Η διατήρηση του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που ως τώρα έχει αποδώσει τα επιθυμητά δημοσιονομικά οφέλη, αποτελεί ένα δεδομένο που η τρόικα δεν θέλει να αλλάξει με… καμία κυβέρνηση.
-Προϋπολογισμός: Η δημοσιονομική τρύπα, ως αποτέλεσμα των περιορισμένων φορολογικών εσόδων, ανέρχεται στα 549.000.000 ευρώ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Η τρόικα θέλει ξεκάθαρες προτάσεις για τρόπους κάλυψης του κενού και για μέτρα που θα διορθώσουν την αρνητική πορεία στα δημόσια έσοδα.
-ΕΟΠΥΥ – ασφαλιστικά ταμεία: Το άνοιγμα σε ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Η τρόικα βλέπει τα έσοδα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ να καταρρέουν και θέλει να ξορκίσει την πιθανότητα έκτακτης χρηματοδότησης, που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Δημοκρατία
Πηγή