Στο κράτος το 20% των ακαθάριστων εσόδων
Ένα διαχρονικό σκάνδαλο, για το οποίο ενώ υπάρχουν καταγγελίες, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ η ... Δικαιοσύνη... και τώρα, μπαίνει η ταφόπλακα....
Πόπη Σουφλή
Αν και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 η περιοχή έχει κακό ιστορικό προστασίας από το Ελληνικό Δημόσιο
Την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα αποφάσισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Γιάννης Μανιάτης. Η παραχώρηση έκτασης σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, η οποία ανήκει και στο δίκτυο Natura 2000, έγινε προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης σε τρία συγκεκριμένα σημεία της παραλίας, τα οποία θα καθορίσουν από κοινού ο Δήμος Μαραθώνα και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ). Παράλληλα ναεκμισθώνονται μη μηχανικάθαλάσσια μέσα αναψυχής (π.χ. κανό, ποδήλατα, σερφ) και να παρέχονται άδειες σε πλανόδιους ή σταθερούς μικροπωλητές.
Τον δρόμο για την παραχώρηση παραλίας και αιγιαλού είχε ανοίξει τον περασμένο Απρίλιο η Κοινή Υπουργική Απόφασημε θέμα «Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α' Βαθμού» την οποία συνυπέγραφαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κκ. Γιάννης Στουρνάρας και Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στόχος είναι να δίδεται στο κράτος (υπουργείο Οικονομικών) το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητας στις περιοχές αυτές.
Οι 4 όροι
Η παραχώρηση γίνεται για την εφετινή τουριστική περίοδο, υπό τους εξής όρους:
1.Η μέγιστη κάλυψη χρήσης από καθίσματα, ομπρέλες και ξαπλώστρες να μην υπερβαίνει το 50% του μεταβιβαζόμενου χώρου, ώστε να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής, πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων, για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων, ενώ μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να απομακρύνονται.
2.Δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση και λειτουργία τροχήλατων καντινών, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν και μπορούν να λειτουργήσουν τα τρία Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων, τα οποία είχε κατασκευάσει στο παρελθόν ο φορέας διαχείρισης του πάρκου.
3.Με ευθύνη του δήμου πρέπει να τοποθετηθεί κατασκευή πυργίσκου ναυαγοσωστών και να προσληφθεί εκπαιδευμένο προσωπικό στην παραλία του Σχινιά. Σε αντίθετη περίπτωση το κόστος της επιβολής τυχόν προστίμων από το οικείο λιμεναρχείο θα το επιβαρύνεται ο Δήμος Μαραθώνα.
4.Πρέπει να διασφαλιστεί η καθημερινή καθαριότητα του χώρου, η εγκατάσταση ικανοποιητικού αριθμού βιολογικών τουαλετών για την εξυπηρέτηση των κολυμβητών και η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον Δήμο Μαραθώνα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στην απόφαση παραχώρησης του ΥΠΕΚΑ, λόγω της μεγάλης οικολογικής αξίας της συγκεκριμένης περιοχής θα πρέπει ο δήμος να μεριμνά για την αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης και αλλοίωσης του περιβάλλοντος και για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής βλάστησης της παραλίας.
Τα αρνητικά
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε αυτή την ιδιαίτερης φυσικής αξίας περιοχή έχει καταγραφεί κακό ιστορικό προστασίας από το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα έντονης λαθροθηρίας, καθώς και εκτενείς αυθαίρετες κατασκευές μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής, χωρίς να παρεμβαίνουν οι αρμόδιες αρχές. Επίσης, συχνά δημιουργούνται προβλήματα από τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν όπου βρουν, τα σκουπίδια τα οποία αφήνουν πίσω τους οι επισκέπτες, αλλά και τις πυρκαγιές που έχουν απειλήσει πολλές φορές το πάρκο.
Αλλωστε το πανάκριβο δίκτυο αυτόματης πυρόσβεσης του δάσους το οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν λειτούργησε ούτε συντηρήθηκε ποτέ, με συνέπεια σήμερα να έχει διαβρωθεί.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 30 Ιουλίου 2013
Πηγή